Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.02.2004, 10:00   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja też od jakiegoś czasu rozważam zakup nagrywarki DVD i odrobinkę się rozglądałem.

Lite-On'y rzeczywiście podobno można podkręcać 401 na 411, a tę na 811, ale zdaje się, że nie jest to takie proste (nie wystarczy tak po prostu wgrać nowy firmware, bo są one jakoś tam zabezpieczone - poczytaj więcej na odpowiednim forum). Ale Lite-On 811 nagrywa 8x tylko +R, natomiast -RW nagrywa tylko 2,4x.

Atrakcyjnie wyglądają nowy TDK 8x i NEC 2500a (wszystko wskazuje, że to ta sama nagrywarka). Nagrywają 8x zarówno +R, jak i -R, a płyty RW nagrywają 4x. Do tego Nec jest troszkę tańszy od Lite-On'a 8x, więc wygląda atrakcyjniej. Natomiast Lite-On lepiej sobie radzi z obsługą CD-R(W). Nec (TDK) robi to dużo wolniej.

A w ogóle, wg jakiegoś testu "krzyżowego" nagrywarek, czystych płyt i odtwarzaczy DVD, zarówno komputerowych jak i stacjonarnych, ciągle jest około 10% niekompatybilności, tzn. w ok. 10% przypadków nagrane płyty DVD nie chcą się odtwarzać - i zależy to od konkretnej kombinacji. Dlatego ja postanowiłem jeszcze troszkę poczekać, aż technologia trochę "okrzepnie".