Jakiś czs temu odtwarzałem sobie płytkę na mojej nagrywarce i niestety płytka pekła. Rozkręciłem więc nagrywarkę aby ją wyczyscić. Niestety jedna z żyłek w taśmie łączącej płytę główną nagrywarki z modułem lasera uległa uszkodzeniu ( jest przerwana ale jakby nie do końca). Złozyłem nagrywarkę aby sprawdzić czy będzie działać poprawnie. Nagrywarka jest wykryweana przez bios i widziana przez system (win98se). Po włożeniu płytki zaczynają się problemy. Płytka jest kilkakrotnie obracxana w napędzie i święci się (miga) dioda odczytu (read). Jednak po chwili dioda gasnie a nagrywarka nadal nie widzi płytki. Czy może byc to wina tej jednej przerwanej żyłki w taciemce

Jezęli tak to postaram się ją wymienić. Dodatkowo jeszcze wyczyściłem soczewkw lasera za pomoca wacika nasączonego spirytusem. To teżnic nie pomogło. Prozę o pomoc jeśli ktośby coś wymyśił.
Pomyślałem też ze może moduła lasera został zabrudzony w innych miejscach więc może spróbuje go rozebrać i wyczyścić jak to jest opisane w artykule o który poprosiłem w topiku:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=30957