Pytania do CobraVerde
Cobra, mam do ciebie trzy pytania związane z DVDMaestro - może znasz odpowiedzi, a może nie ;PPPp
1.
Czy i u ciebie DVDMaestro chodzi tak wolno jak u mnie?
Już wyjaśniam o co chodzi.
Sam program ładuje mi sie ze 2-3 min. W tym czasie jest tylko ekran powitalny i kursor w stanie "busy". Dopiero po tych 2-3 min pojawia się ekran edytora.
Też tak masz?
Potem pracuje się szybko (tylko RealPreview mi się wiesza).
Nastepnę spowolnienie jest przy kompilacji.
Robię teraz testowy 10 min kawałek filmu żeby się przygotować do finalnej kompilacji. Materiał mam w 1/4 NTSC (VCD) i tak kiepskiej jakości że postanowiłem zamiast zrobić go po swojemu (reencoding w TMPGEnc z wkodowaniem napisów) to w DVDMaestro bez przeróbek.
Dorobiłem napisy, jedną planszę menu i dawaj "Compile".
Minęło już ok. 11 godzin i zrobił dopiero ok. 60% "movie" (menu robił jakieś 20 min a to tylko jedna plansza "still" z przyciskiem "play" i podkładem muzycznym w ac3).
Też tak masz?
2.
Pytanie drugie dotyczy "buttonów" w menu.
Czy da radę zrobić ten "cień" aktywnego przycisku w innym kształcie niż czworokąt? W takim kształcie jest zaznaczanie aktywnego przycisku w edytorze, a potem można sobie wybrać po 4 kolory na przycisk aktywny i użyty. Jeden kolor to tło (mam na "0" bo mam w tle obrazek), jeden kolor to ten cień - zostają dwa, do czego? Przestawiałem je na "15" i się nie ujawniły.
Wiem że można zrobić przyciski przez subpicture, czy w ten sposób można zrobić np. owalną obwódkę wokół przycisku? A co z kolorami aktynym i użytym? Czy któryś kolor z tych nieużywanych będzie barwił subpicture?
3.
Czy jest gdzieś możliwość ustawienia jakości przerabiania obrazków na mpeg still? W podglądzie menu wstawiony obrazek wyszedł dość kiepskiej jakości, nieostry, zwłaszcza napisy na przyciskach się porozlewały. W VCDEasy jest grupa narzędzi do MPEG Still i tam można sobie ustawić jakość ale DVDMaestro nie przyjmuje MPEG Still w "Insert media asset".
A może to tylko w podglądzie takie oblesne jest a po kompilacji będzie najwyższa możliwa jakość?
Ale żeby się przekonać muszę poczekać jeszcze 6-8 godzin aż skończy kompilację 10 minutowego materiału o objętości ok. 180MB m1v ;PPPp
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
|