Dyskusja: USB 2.0 a 1.1
Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.02.2004, 01:02   #9
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ziele
Nie tyle chodzi tu o model czytnika usb2.0 co o jakość karty. (...)
To prawda, że karty SanDisk mogą kryć w sobie wiele niespodzianek - np. w moim aparacie po prostu nie działają, i wiem, że nie jest to przypadek odosobniony. Znalazłem gdzieś w sieci testy kilku różnych czytników kart, i okazuje się, że te same karty na różnych czytnikach osiągają różne prędkości - w jednym czytniku karta X była szybsza od karty Y, a w drugim odwrotnie.

Sam też tego doświadczyłem. W Komputer-Świecie był test kart pamięci, i spośród kart SD najszybsza okazała się karta Pretec, natomiast karta Panasonic zajęła dopiero piąte miejsce. Tymczasem mój aparat z kartą Pretec współpracuje dużo wolniej, niż z Panasonikiem - zarówno zapis jak i odczyt są dużo wolniejsze. Przypuszczam więc, że rolę gra tu nie tylko jakaś bezwzględna prędkość karty, ale także jej współpraca z konkretnym urządzeniem zapisująco-odczytującym. Dlatego też wydaje mi się, że test Komputer-Świata był nieco niemiarodajny - powinni byli użyć kilku różnych czytników kart. To przynajmniej potwierdziłoby - lub obaliło - to, co powyżej napisałem.