Dyskusja: NOSNIKI DVD-R/+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.02.2004, 22:10   #4
Salamander
Bywalec

Data rejestracji: 21.08.2003
Salamander w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
>No dobra, a teraz chocby poczytaj sobie pocztek tego tematu i zobaczysz.. co >sie dzieje z tanimi nosnikami i nagranych na nich filmach (Princo, Esperanza, >Akoss.. i takie tam) oraz co sie dzialo ludziom po dluzszym czasie - ich plyty z >filamami zaczely zle dzialac (rwanie filmow, nie odtwarza sie itd).

Alez ja ci przyznaje racje i zgadzam sie z toba w tej kwestii. Sam mam rozne doswiadczenia z nosnikami. Czepialem sie tylko metodologii testu :-)
Wytne to, z czym sie zgadzam.

>Wracajac do tej kwesti ze osobom padaly te filmy, i czesto jako nosniki ktore to >bylo byly podane np. Princo, Esperanza.. itd. a mowili ze Verbatimy z tego >samego okresu dzialaja bez problemu...

generlanie tak jest, choc mam mam Princo, ktore chodzi u mnie swietnie. Nagrane 14 miesiecy temu.

>to na swoj sposob ma potwierdzenie na tych wykresach. A te "wysokie oborty" >pozwalaja tu tylko zwielokrotnic roznice w jakosci, ktorej faktycznie trudniej >dostrzec jak sie czyta plyte z ta predkoscia 1x. Oczywiscie to nie wyklucza >tych tanszych nosnikow, bo przy 1x jak najbardziej i tu tez sie zgodze z Toba >dadza sobie rade. A jak mowilem, chodzi o to ze z testu wynika, ze jednak plyty >sa lepsze.

Ja mam mieszane odczucia dotyczace programow testujacych nosniki. wiem ,ze jakos tzreba je testowac, ale bardziej przekonuja mnie subiektywne odczucia uzytkownikow, ktorzy wypalili po pareset plyt. Jesli 100 osob jest zadowlonych i plyty im dziala dosc dlugo, to warto ich posluchac.

>A tak na marginesie, nikogo tutaj chbya nie stac na plyty po 20$..

Ok, to byl skrajny przyklad.

>testujemy i opisujemy swoje wrazenia z plyt dostepnych u nas na rynku. To tez >i zrobilem. No a wlasnie, jak zauwazysz na forum, taki Verbatim jest chwalony >za to ze dlugo trzyma dane, filmy chodza bezblednie, nawet z przyklejona czy >po odklejeniu naklejki. wlasciwosci.

I chwala za to wszystkim w tym i Tobie, za to, ze podsylaja informacje na ten temat. Jest co prawda dzial nosnikow na www.dvdrhelp.com, ale z naturalnych przyczyn nie ma tam praktycznie informacji o dostepnych u nas nosnikach. Tu kieruje prosbe/popozycje do adminow, zeby z tego watku zrobic jakis odnosnik na stronie glownej i zbiorczo umiescic informacje o: producencie, fabryce nosnika, dokladnym wygladzie samego nosnika, opakowaniu, wiecej informacji od uzytkownikow o dacie wypalenia plyty, samego przebiegu wypalania. Po miesiacu lub dluszyszm czasie, moznabyloby dodoac informacje o zachowaniu nosnikow. Ostatnio znalazlem strone: http://www.instantinfo.de/,
gdzie oprocz informacji o producencie sa nawet kody kreskowe danego produktu. To moglby pomoc kupujacym na gieldzie lub w supermarketach, w przypadku, gdy nie ma mozliwosci sprawdzenia faktycznego producenta danej serii plyt.
pozdrawiam i chyba w pokoju sie rozejdziemy.
aleksander
Salamander jest offline