Cytat:
Napisany przez painkor
Niestety TDK-RWx2 I pionek a05 a06(nie jestem pewien tylko czytalem)
sa spore problemy z DVD-RW
nie tyczy sie to tylko TDK ale kilku innych firm.
Jak u mnie wystapil ten problem przelecialem sporo forumow i sporo ludzi mialo problemy....i tez nie tylko z Pionierami.
U mnie na A05 spoko sie jaraly -RW (przynajmniej tak uwazalem) bo sporadycznie nagrywalem na TDK-RW x1
bardzo zadko kiedy na full(najczesciej po x% przerywalem bo tyle mi wystarczalo)
az kupilem sobie 30 plyt DVD-RW tdk x2 i coz wyjaralo sie ale nie chcialo sie skasowac....
po wielu bitwach udalo sie skasowac czyms..ale i tak byly problemu z nagraniem...
a to nagral ...ale komputuer nie widzial..a DVD odtwarzacz widzial...
ale wogule nic...
probowalem wszystkiego..
czysty windows...
nowe aspi
stare aspi
programy..nero(rozne wersje) dvdinfo,dvdmate(ten jakos sobie z bolami radzil ale to nie o to chodzi przeciez)alcochol100%,burn4free.dvddecrypter,recor dnowmax,easy burn..itp itd
zmiany biosow....zmienialem na wszelki mozliwe (oficjalne jak i nieoficjalne)
ustawianie na master slave...sam naped na tasmie..i z HDD..
na kompie z AMD..(zmiany ver via 4in1).i z INTEL...(mam dwa kompy i 2 nagrywarki)
inn nagrywarka DVD Pioneer A05
az....sie poddalem i oddalem plytki (wymienilem na Verbatim pastele -R)
i tyle tego....niestety nie wiem co sie stalo...
choc jak pamietam to kilka razy TDK -RWx1 dawniej nagrywalem na maxa i sie dobrze odpalala...a teraz tez sie cos knoci...
nie sprawdzalem nosnikow innych producentow.
Dalem sobie spokoj z tym....i tak jak sie pojwi bede kupowal nagrywarke do
plytek dwuwarstwowych...wiec mam nadzieje ze tam sie juz bedzie nagrywac bez problemu.
|
Ej Painkor
Jakim programem udało ci się skasować te TDK'ki może i moje da się jakoś ruszyć
a co do wypowiedzi na temat odczytania rodzaju nośnika na tych zwalonych TDK to może kolega Frax raczy odpowiedzieć jak mam to zrobić skoro płytki wogóle nie są widoczne w systemie .Dla mnie temat nagrywania -RW x2 i tak się skończył,nagrywam x1 i jest ok poza tym w większości używam +RW/jest dużo lepszy/