Cytat:
Napisany przez pawelblu
W kazdej partii mozna znalezc perelke.
[...]
PO, Donald Tusk - mowi malo a IMO madrze i Pawel Piskorski - zarzuca sie mu spore przekrety, ale mi w pamieci utkwil taki epizod jak sam Piskorski w opozycji do reszty poslow wywalczyl w sejmie srodki na Metro - ta akcja mi sie podobala - bo taki musi byc polityk - kreatywny i nieustepliwy (oczywiscie ma tez wady).
[...]
|
Nie wiem czy wiesz o sztandarowej inwestycji Piskorskiego - z czasow kiedy byl prezydentem Warszawy. Mowie o slynnych tunelach na Wislostradzie, pod Mostem Swietokrzyskim. Inwestycja jest imponujaca: dlugosc okolo 1200 metrow, trzy pasy w kazda strone, wentylatornie do usuwania spalin. Kosztowalo to tyle co dwie stacje metra wraz z odcinkami tuneli miedzy nimi. W
infrastrukturze komunikacyjnej Warszawy powoduje ze zlikwidowano skrzyzowanie Wislostrady z ul.Tamka, w zwiazku z czym ruch na
wybudowanym ok. 1998 roku Moscie Swietokrzyskim spadl o 80%, za to zakorkowaly sie mosty sasiednie, Poniatowskiego i Slasko-Dabrowski. Piekny Most Swietokrzyski stoi za to pusty, bo po jego przejechaniu mozna teraz jechac tylko Tamka pod gore a tam jest permanentny korek. Po co wiec budowano ten piekny most? Po co wydano tyle pieniedzy? Co do przelotowosci Wislostrady - co bylo glownym argumentem budowy tuneli - pozwolilo to zlikwidowac jedne swiatla. I wszystko to dzieje sie w kraju gdzie sie nie przelewa, a na prowincji bieda ze az piszczy.