zgadzam sie z przedmowca - Martin_TP - masz racje ze co za szybko to niezdrowo - ma nagrywarke cdrw 52x i uwazam ze najbezpieczniejsza predkoscia jest 40x i z taka tez wypalm a roznice w czasie miedy 40x a 52x sa mierzone w sekunadach wiec nie robi to dla mnie roznicy a bezpieczenstwo tak
a te moje dywagacje o czasie zapisu 12x czy 16x przy dvd to taka tylko wypowiedz wiem ze nagrywarki nie nagrywaja ze stala prdkoscia ale czas sie napewno zmieniszy ( i bedize liczony w minutach a nie sekundach

)
masz racje ze tacy producenci jak tdk i verbatim jeszcze nie wypuscili plytek 8x bo i tak nagrywanie z taka predkosci nie ma chyba wiekszego sensu gdyz stacjonarme otwarzacze moga sobie z taka plytka nieporadzic ( wiec dlatego chyba jesli sie zdecyduje to kupie sobie naped dvd rw 4speed np LG 4040B za okolo 530zl i roznce ktora mialbym wydac na 8x lub lepszej marki 4x jak pioneer czy plextor przeznacze na inne cele jak chodzby nosniki lub inne przyjemnosci - a i tak chyba bede zmuszony zakupic sobie jeszce jakis dvd - rom lub combo bo moje stare dvd z przed 4 lata sobie z odczytem nie poradzi )