Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2004, 10:03   #3
terpilowski
pietrek

Data rejestracji: 12.07.2002
terpilowski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie do konca, standard audio to dane zapisane w 44100, 16 bit. Mozna dokonac konwersji pliku ac3 do 6 wavow pcm i uzyc encodera sonic foundry dla DD lub SurCode DTS i otrzyma sie plytke cdaudio z dzwiekiem 5.1.
DTS-y u mnie juz graja. Problem mam tylko z zdekodowaniem sygnalu Dolby Digital, czyli przerobionego *.ac3 [rozkompresowanego] do dolby_digital.wav
Mozna oczywiscie uzyc plugina do Nero i wtedy otrzymamy normalny wav pcm stereo - a wiec dzwiek dwukanalowy. Ale nie o to mi tu biega.
Problem dotyczy w rzeczy samej, ze moj amplituner nie umie wystartowac i zdekodowac materialu w DD - z DTS nie ma natomiast zadnego problemu, ktory byl wypalony identycznie - jedyna roznic to inny format dzwieku DTS a nie DD.
I to mnie zastanawia w tym najbardziej. Wykonalem wiele roznych prob i kombinacji, zepsulem stosowna ilosc plyt cdr oraz zdarlem jedna cdrw
i efekt jest taki jak pisalem poprzednio - dla DD szumy, DTS gra, oraz kombinacja plikow: pierwszy plik w DTS reszta w Dolby Digital gra rowniez.
I nie wiem co to za czort, gdzies musi siedziec blad, albo w player dvd albo w dekoderze DD w receiver Pioneera.