Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2004, 18:52   #26
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Do Sid'a:
W zasadzie całą dyskusję mamy przeprowadzoną już w ww poście.
Nic nowego już chyba nie wymyślimy. W tamtej dyskusji wiele osób pamięta, że gdzieś czytało o zasadzie: master na końcu, slave w środku bo odbicia w kablu.
Ilość żył w ostatnim złączu kabla (wykorzystanych) jest większa niż w środkowym - to stwierdzenie jakiegoś majsterkowicza.
Jeszcze parę miesięcy temu miałem Solteka, ostatnio Sid opowiadałeś o Solteku - byłem przekonany, że masz Solteka.
W prawie każdej instrukcji do MoBo (nawet najbardziej badziewiatych) jest instrukcja obrazkowa (pewnie dla analfabetów) jak podpinać napędy IDE. Nigdy tego nie odbierałem, że dotyczy to wyłącznie CableSelect. Zasadę tę jednak stosuję z uporem wartym lepszej sprawy we wszystkich komputerach które przechodzą przez moje ręce.
Reasumując muszę zrobić recover mojej osobistej pamięci i przypomnieć sobie gdzie w fachowej literaturze wyczytałem o tym zalecanym ustawieniu napędów IDE jak również gdzie wyczytałem aby długi koniec był włozony w kontroler płyty, bo odwrotne ustawienie powoduje ograniczenie transferu do UDMA 2. Cóż, mam już swoje lata - chyba jednak pora na regularne zażywanie preparatu pt. Bilobil. 8)