to z tym drugim koncem - to wiadomo czemu - bo tam sa te linie izolacji czy masy pozornej [jak to zwal tak to zwal] wlaczeone w plyte, jesli wlozysz to odwrotnie to tak jakbys mial kabel 40 zyl - sprawa niebieskiej wtyczki w Mobo jest oczywista
to o tych odbiciach znalazlem szukajac na tom's - dotyczy tylko sytuacji kiedy masz JEDEN naped - i wtedy zalecaja uzycie skrajnej wtyczki dla tego pojedynczego napedu [niestety NIGDZIE nie pojawilo sie zrodlo ej teorii - a ja bardzo chetnie bym je poznal - bo troche sie kupy to nie trzyma
kabel 80 zyl rowniez przecinalem

i musze przyznac ze ilosc kabelkow jest taka sama w obu odcinkach - ale zeby dojsc ktore sa masa/ekranem a ktore sygnalem to trzeba miec chyba mikroskop
jednak nigdzie nie ma, nie bylo: obowiazku ani technicznych przeslanek ustawiania dwoch napedow w okreslonej kolejnosci
te kolory wtyczek sluza tylko jednoznaczenmu wskazaniu konfiguracji przy uzyciu cable select
pozwala to uniknac niedomowien oraz tlumaczenia dosc zawilych szczegolow zworkowania poczatkujacym userom - zaawansowani i tak sami sprawdza i przetestuja i przestana sie tym przejmowac
ps. mam solteka - tylko 75frn2-l a nie 75mrv - napisalem jednak ze to malo wazne - bo pewnie w mojej jest to samo