..witam wszyskich zainteresowanych !! ...moze najpierw geneza problemu >> slysze jakosc mp3 (nawet tych najlepszych\wlasnych\z orginalu)>>chce kopiowac wiec 1:1 audio>>po tych wszystkich tematach o jakosci audio postanowilem sprawdzic co to znaczy jakos (dobra czy zla)....zalozenia :
orignal=copia >> jakis *.wav >> nagrany na cd >>odczyt (CDDAE bo tylko to uznaje ...przynajmniej wiem czy jest relatywnie do czytnika bez bledow) no i porownanie>> po nagraniu na roznych od 1X - 16X predkosciach moge tylko jedno stwiedzic >>bytowo roznia sie pliki w ten sam jednakowy sposob >> przy\po nagrywaniu dodane sa 276 bytow zerowych tak ze przy porownaniu 1:1 wychodza bledy

...>> usunalem 276 z przodu dodalem pod koniec

>> i jest IDENTYCZNA KOPIA !!!!!!! .....dotyczy to tych samych nosnikow ...tej samej nagrywarki.... ...na innych plytkach jest roznica w headerze pliku wav( nie doszlem jeszcze jaka i sa to bodajze 2 byty) ale same dane sa identyczne !!!....wiec

?
-- wiem jedno ze odczyt zalezy od czytnika roznica a jest znaczna (bytowo)!!!
-- problem copii idealnej lezy w ODCZYCIE ORGINALU !!
-- predkosci (zapisu) nie wplywaja na dane!!!
-- pod wzledem bytowym ja w zasadzie identyczne 276 bytow to jest chyba gdzies 00g:00m:00sec:002 ...tak na oko

bo wizualnie sprawdzalem (soundforge)
-------------
nie wiem :
-- jak porownac dane bez ripowania ?? i co za tym idzie mozliwosci bledow
tzn ..myslalem nad CRC dla calej plyt ale sie jeszcze nie bawilem
-- jak funkcjonuje odczyt na stacjonarnych czytnikach i czy wlasnie predkosc nagrania TU wlasnie nie wplywa na jakies bledy ODCZYTU (fizyka

)!!
-- CO ZNACZY NISKA JAKOS CYFROWEGO AUDIO

!!!!!!! (dla mnie to jest tylko roznica bytow

)

... nie mowie tu o jakis trzaskach itp !! ....
----------------------------------------------------------
oj czuje ze tu zaczyna sie psychdelia i filozofia bo zaczelem experymentowac ze wstawianiem wlasnch informacji do pliku wav

ale o tym kiedy indziej bo narazie to nic ciekawego nie wyszlo oproczy szumu i chaosu , musze troche poczytac o strukurze wavow.....
Sprzet

PLEXTOR PX-W1610A i LG 4040B ale ten ostatni nie polecam do odczytu audio bo jest poprostu nie konsequenty

potrafi kilka razy rozne odczyty zrobic na tym samym zrodle oczywiscie ....
zapraszam do dyskusji ....prosze o powazne posty .....szukam natchnienia
PS : wszystko robilem na PLEXTORZE odczyt i zapis ....dla wszystkich freakow polecam CDDAE !!! bardzo skromy ale jakze kokretny i funkcjonalny program.......