Oto ostatnia część moich kłopotów (długa, ale z morałem na końcu):
W piątek udałem się na wymianę nagrywarki na trzecią, ale nie mieli akurat żadnego napędu w sklepie. W sobotę rano zadzwoniłem i już mieli więc prosiłem, żeby może sprawdzili nowy napęd na płytkach CR-RW (DRV+/-RW nie mieli swoich a na CD też były błędy przy nagrywaniu) i wtedy ja przyjadę z DVD+RW, zrobimy testy i jak będzie OK to biorę.
Jak się zjawiłem to powiedzieli, że napęd był OK, ale właśnie 10 minut temu był klient co chciał taki napęd kupić, mieli tylko ten i sprzedali. Zapachniało mi dziwnym ściemnianiem (zwłaszcza, że to autoryzowany sprzedawca LiteON, więc nie wierzę, żeby mieli jedne napęd) no to zażądałem zwrotu pieniędzy. I o dziwo zgodzili się od razu.
Po odzyskaniu pieniędzy poszedłem do innego sklepu i wiedząc już, że nie warto kupować badziewia zdecydowałem się na TDK 880N (ich najnowszy model z nagrywaniem DVD+/-R x8 a DVD+/-RW x4, do tego pełna wersja Nero i nawet książka o Nero). Droższy oczywiście, ale miałem nadzieję, że będzie warto.
Wracam do domu, montuję, próbuję nagrywać i dokładnie to samo!!! Każda weryfikacja w Nero z połową plików złych!!!!! Załamka!!!!!!!
Kombinowałem ze sterownikami do płyty (najnowsze VIA 4in1), z nowym kablem IDE, jeszcze innymi rzeczami i nic. Poczytałem na forach różnych i głupi byłem.
Aż w końcu przez przypadek trafiłem na uwagę jednego człowieka, że on tak miał i okazało się, że ma problem z pamięcią w kompie. Wcześniej nie miał żadnych objawów a po podłączeniu nagrywarki DVD zaczęło się. Dopiero wymiana na nowe kości pomogła.
No a u mnie jest 384MB RAM. Jedna kość "z oryginalnego składu PC" 128MB DDR266, a druga 256 MB dokupiona jakiś czas potem.
No i z głupia wyjąłem te 128MB. I jak ręką odjął - wszystko się ładnie nagrywa i weryfikuje bez najmniejszych problemów!!!!!
Także wszystkim polecam dokładne przejrzenie własnego PC przed zgłaszaniem tego typu reklamacji ;-)
Szczęśliwy posiadacz TDK 880N