Cytat:
|
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
taki komp chodiz pewnie na 200w zasilaczu - ale poniewaz nie ma tam monitora, a i procesor sie nie przemecza, grafika tez - to ja bym liczyl ze to wszsytko idzie na pol gwizdka [poza stratami samego zasilacza - czyli 30% z 200] i wychodzi jakies 110 watow
to przyblizony szacunek - jesli tam chodzi twardy dysk - non stop i mieli i mieli - to ze 120-130 ale nie sadze - to nie ftp tylko router i on ma bufor w ramie
i teraz przelicz sobie na zlotowki - nie wiem po ile jest 1kWh
|
Wbrew pozorom, komp duzo zuzywa energii, sam obserwuje po swoich rachunkach... ten komputer pracuje non stop, ja bym liczyl ze okolo 80 W... w 120 W to watpie, za duzo...
Kiedys przeliczalismy ta kwestie z kumplami, zazwyczaj wychodzi okolo 30 zl na miesiac... wahania moga byc w okolicy 25 zl do 35 zl... w zaleznosci od taryfy elekt., zasilacza, urzadzen w srodku obudowy... przypuszczam ze kolega pobiera pare zlotych za fatyge, ze u niego to wszytsko stoi, ze jest odpowiedzialny za ewentualny pad systemu i jego reanimacje... poza tym posiada tez modem i switch, albo hub... i cale te kable...
kiedys dzielilem SDI na 4 osoby, po miesiacu mialem dosc skarzacych sie sasiadow za to ze to nie chodzi, czyu tamto... a byla to ich ewidentna wina... po 2 miesiacach zrezygnowalem z dzielnia netu, niech sobie sami placa za lacza
pozdrawiam