Dyskusja: spec od EPROM
Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.06.2002, 03:11   #11
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tu rozwinięcie ... ponieważ miałem przez ostatnie dni kłopoty z inetem, a własciwie go nie miałem musisz mi uwierzyć na słowo, otóż rozglądnąłem sie troszkęza programatorami do tego typu chipów, no i okazało sie ze nie jest to typowy flash jakie zdarzają sie np.: w starych biosach, a co za tym idzie trudno - ja nie znalazłem- znaleźć jakiś schemat programatora do samego złożenia, znalazłem gotowe ale one obsługiwały całe rodziny takich chipów a ceny ich oscylowały w okolicy 40 $ (stronek nie przytocze, spowodowane jest to bylymi moimmi problemami z internetem - ulubione poszły w kosz) niemniej jednak jak sam wiesz cena taka przekracza cenę całego kontrolera, nie licząc zachodu. Co dalej .. ano aby cos takiego zaprogramować - trza to wyjąć , czyli wylutować - powodzenia ! , dalej jesli juz Ci sie to uda, to nie wsadzisz do programatora , podstawki ze względu na krótkie nóżki - sprawdzone , trzeba qpić nowy układ , ceny nie znam, ale to dodatkowy koszt, o softwarowym programatorze przez pci nie znam nie spotkałem być moze w fabryce cos takiego mająbo napewno w serwisie nczegoś takiego nie posiadają , choć pewnie i w fabryce tez nie , wątpię by sie chcieli bawić w takie coś przy masowej produkcji. Jesli bys znalazł jakiegoś bezrobotnego elektronika, gdzies na giełdzie to moze by Ci coś wiecej doradził , ja niestety nie widze sensu. Gdbyby to był standardowy układ z rodziny 28* to schemat programatora mogłbym załatwić, na giełdzie koszt wahał sie ok 25 zł , niestety jak na złość nie wszystko jest oparte na standardowych eepromach bądź tez flash'ach. Coż wiecej moge powiedzieć ..qp nowy bo z tym szkoda zachodu..

choć moze sie mylę?

pozdro 6
obar jest offline   Odpowiedz cytując ten post