Dyskusja: Karta MMC -> SD
Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.03.2004, 23:35   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To zależy, czy producent urządzenia to przewidział. O ile wiem, zasadniczo karta SD jest rozwinięciem karty MMC, której dodano (logiczne) zabezpieczenia przed kopiowaniem (np. plików mp3) oraz mechaniczne zabezpieczenie przed zapisem/skasowaniem (jak w dyskietkach). Karta SD ma 9 styków, a MMC chyba tylko 7, wymiary zewnętrzne są prawie takie same, z wyjątkiem grubości (SD jest grubsza). Poza tym karty SD mają - jako grupa -większą prędkość zapisu i odczytu danych, i krótszy czas dostępu niż MMC.

W aparatach fotograficznych bywa różnie. Nie słyszałem o aparacie, obsługującym wyłącznie karty MMC, są natomiast aparaty, akceptujące tylko karty SD - nie można w nich stosować kart MMC. Większość modeli jednak obsługuje jedne i drugie, przy czym w przypadku kart MMC należy liczyć się z wolniejszym zapisem i odczytem zdjęć. Poza tym największe MMC mają "tylko" 128 MB, podczas gdy można już kupić SD 512 MB.

Jak jest w innych urządzeniach - nie wiem. Najlepiej sprawdzić dane fabryczne producenta.