Słuchaj, a może po prostu Piraci NIE MAJĄ EX, a po zrobieniu kopii ampek głupieje i daje matrix jako EX, matrix z EX DD wyjdzie zawsze praktycznie z każdego zwykłego DD, bo da na środkowy tył część mono surroundu. Przecież w Shrinku nie możesz ustawić czy ma być flaga EX czy nie, może zakłóca stream DD że ampek włącza EXa. Skoro kopie mają flagi to znaczy, że przyczyna jest po stronie niezgodnego do końca z oryginałem formatu DD. Matrix DD ładnie brzmi wymuszony na zwykłych DD. To chyba jedyne wytłumaczenie.
Bo co do Pearla, to jest w EX, ampki nie włączają.
A tak naprawdę, to wsio ryba praktycznie, czy DD-EX czy DD 5.1 odtwarzany z wymuszonym EX. Efekt jest praktycznie identyczny. Różnica dopiero w ES Discrete zauważa się. Ale poniekąd ponieważ ES musi być kompatybilny z Matrix, więc tak czy i owak masz w tyły wmiksowany tył central, mimo włączenia Discrete. Szkoda, mogliby wypuszczać tylko ES Discrete, bez kombinowania z wmiksowywaniem Matrixa dla ampkow bez Discrete...
PS. Przeczytałem co napisałem, mam nadzieję, że złapiesz o co lata, bo chyba tak sobie mi gramotnie wyszło