Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.06.2002, 17:13   #15
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Im dłużej będziesz sie pytał - tym mniej będziesz wiedział. A co byś nie wybrał - to i tak będziesz żałował.
Od lutego pracuję na platformie: sl75drv4, Athlon 1700+, 256MBDDR, GF3ti200 128MBDDR, Teac 40x, Maxtor 60GB UDMA5, CD-ROM (no name) 52x, zasilacz 350W. Komputer był modernizowany od lutego do maja elementami. Ze starych (4letnich) ostał się ino FDD i CD. Na winXP a wcześniej na winME system jest super stabilny, żadnych problemów, żadnych zacięć. nawet nie musiałem jeszcze zadawać pytania na jakimkolwiek forum: mam problem albo nie wiem co się dzieje.
SOLTEK jest bardzo pożądną firmą (www.soltek.de), biosy ukazują się regularnie, sterowniki też. Ma pełny monitoring płyty (temperatury i wentylatory) ale to jest tylko bajer - napewno nie zadziała jak będzie taka potrzeba. W innych płytach zreszta też - zanim zadziała dioda termiczna pod procesorem (a jej dokładność ca. 50% w lewo i prawo) to i tak bedzie po Athlonie. Polecam filmik jak to sie fajnie dzieje (www.tomshardware.pl). Ma też opcje w Biosie umozliwiającą podkręcanie całości metodą: do załamania systemu. Chyba jedyna płyta która fabrycznie ma overcloking i nie rodzi utraty gwarancji.
Wady sl75drv4 to to że się już zestarzał: USB 1.1 (a nie 2.0) , AGP 4x (a nie 8x - choć nie ma jeszcze takich kart graficznych), FSB 266 (2x133) (a nie 333 czy 400).
Ale w chipsetach VIA266A jest niekwestionowanym królem. Ocena tomshardware stawia go pozycji nr 1, potem SOYO (trudno osiągalne w Polsce) potem długo nic, potem ABIT, MSI, GIGABAYTE, Shuttle, i cos tam potem długo długo nic i cała reszta.
Inna jest ocena www.chip.pl.
A Ty chłopie nie zastanawiaj się za długo - i tak za dwa lata płyta będzie nadawała się do muzeum.