Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.03.2004, 00:38   #4
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Obawiam się, że tak już pociąłeś tą płytkę, że nie wiele da się zrobić (poza zostawieniem samego filmu). Generalnie nie powinno się usuwać pojedynczych VOBów. Jeśli chcesz coś usunąć nie naruszając struktury płytki to używaj TitleSetBlanker'a. Tu masz krótki opis korzystania. Usunięcie VTS_03_7.VOB to też był kiepski pomysł. Naruszyłeś wewnętrzną strukturę titlesetu. Skoro w tym titlesecie było 7 VOBów to usunięcie ostatniego nie sprawiło, że reszta wciśnie się na dvdr (z tego co napisałeś wyszło mi, że główny film zajmował ponad 6GB + ewentualne menu).
Zdaje się, że skazałeś się na ręczne zrobienie kopii. Na pewno da się z tego zrobić kopię typu MMO (Main Movie Only) przy odrobinie kombinowania być może uda się zachować oryginalne menu. Spróbuj użyć TitleSetBlanker'a i każ mu wyczyścić te VOBy, które usunąłeś (może się nie udać ). W ten sposób skorygujesz wpisy w VIDEO_TS.IFO i VTS_*_0.IFO. Potem przy pomocy VobEdit'a zdemuksuj VTS_3 (otwórz w nim VTS_3_1.VOB, potem kliknij Demux i zaznacz trzy dolne opcje -- Demux video, Demux all audio streams, Demux all subpic streams -- cytuje z pamięci). Dostaniesz w ten sposób pliki zawierające video (.m2v), audio (.ac3 i ew. .dts) i napisy (.sup). Plik m2v musisz ręcznie zrekompresować. Średni bitrate spróbuj wyliczyć przy pomocy kalkulatora wbudowanego w IfoEdit'a. Maksymalna wielkość płytki to 4700000000 bajtów (bezpieczna granica). Jeśli będziesz chciał kopię z menu to od tej wartości odejmij wielkość menu (VTS_3_0.VOB), plików IFO/BUP i VIDEO_TS.*. Po przekodowaniu zmuksuj to wszystko spowrotem przy pomocy ReJig'a albo IfoEdit'a (jeśli to jest materiał NTSC to lepiej tego pierwszego) w trybie DVD Author. Jeśli nie chcesz menu to w tym momencie kończysz sprawę. Jeśli chcesz zostawić sobie menu zajrzyj na przedostatnią stronę tutoriala, do którego link podałem wyżej. W Twoim przypadku Authored to to co wygenerował ReJig/IfoEdit. Być może się uda.
Teraz moja rada: lepiej ripuj plytke do obrazu ISO na dysku (trudniej się kasuje z takiego czegoś pliki ). Nie kasuj zbędnych rzeczy tylko przenoś gdzieś na bok.
W żadnym pliku nie ma informacji o ilości VOBów na płycie. VIDEO_TS.IFO zawiera informacje o ilości titlesetów. VTS_*_0.IFO zawiera informacje o ilości Cell i VOB-Id'ów. Pliki VTS_*.VOB (z wyjątkiem 0) są fragmentami jednego dużego pliku (podział ten jest niejako poza strukturą logiczną płytki). Oj namieszałeś Co to był za film tak w ogóle?
(przepraszam jeśli to co wyżej napisałem jest ciut chaotyczne -- miałem dziś wyjątkowo ciężki dzień a i pora też już późna)