Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.03.2004, 23:27   #4
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ustawienia BIOSu:

Wejdz do BIOSu i do menu Integrated Peripherals
W miejscu UART Mode Select z Normal zmień na IrDA
Teraz poniżej rozwiną Ci się miejsca wyboru Duplex Mode i Tx, Rx active
Ja jako Duplex Mode ustawiłem half (lub full duplex)i nie było żadnych problemów.
TX ustawia się zawsze na stan niski aby w czasie spoczynku dioda nadawcza nie paliła się na próżno i nie nagrzewała układu
Instalacja w Windows:

Windows 98:
Po ustawieniu w BIOS-ie Windows instaluje sterowniki automatycznie, pojawia się okno z napisem Port podczerwieni PNP a na pasku zadań obok zegara pojawia się ikona. Po naciśnięciu powinien pojawić monitor podczerwieni
W zakładce Stan powinien przy ikonce IrDA pojawić się komunikat Komunikacja w podczerwieni została wyłączona
Przechodzimy do zakładki Opcje i tam zaznaczamy opcję Włącz komunikację w podczerwieni i klikamy Zastosuj
Wtedy w zakładce Stan obok ikonki IrDA powinien się pojawić komunikacik Brak urządzeń podczerwieni w zasięgu
Urządzenie co 2,3 sekundy powinno
migać diodą nadawczą podczerwieni (dobrze widać w ciemności). Po przyłożeniu urządzenia powinna się pojawić nazwa urządzenia a komputer zacznie szukać sterowników dla niego. Nie mająć komórki można sprawdzić odbiór za pomocą PilotaTV przytrzymując przycisk na 6s, wtedy powinna się zmienić ikonka i napis że jakieś urządzenie zakłóca nadawanie
Oprócz tego w Mój komputer powinna się pojawić ikonka Adresat podczerwieni
Windows XP:
Po ustawieniu w BIOS-ie Windows XP nie pokazuje tak jak Windows 98 że zainstalował port podczerwieni, należy zobaczyć w Menadżer urządzeń - Urządzenie portu podczerwieni.
Jeżeli nie ma ponownie sprawdzić ustawienia w BIOS-ie. Jeżeli jest wchodzimy w Panel sterowania i naciskamy ikonę Łącze bezprzewodowe
W zakładce Transfer plików powinny być zaznaczone wszystkie opcję a w zakładce Sprzęt w miejscu Urządzenia powinno być Wbudowane urządzenie portu podczerwieni
Windows XP nie posiada monitora podczerwieni jednak po naciśnieciu OK podłączone urządzenie co 2,3 sekundy powinno migać diodą nadawczą podczerwieni (dobrze widać w ciemności)

To nie moje, to cudze
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post