Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.03.2004, 08:43   #4
Dudi77
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.01.2004
Dudi77 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mialem zblizony problem.
Po nagraniu CD naped wywalal mi blad lub nie chcial czytac CD. Jak sie okazalo byly dwie przyczyny (bo taki problem mialem w pracy i w domu).
Po pierwsze - to az dziwne - moj Windows XP "kleczal juz na kolanach" i ledwo zipal (nie wiem skad i dlaczego wyrzucil mi uzytkownika i wszystkie ustawienia personalne i pracowalem na nowych jakby na swiezym systemie, ale przy uruchamianiu Windy byly komunikaty o bledach) dlatego szykujac sie do formatu dysku zgrywalem swoje dane na CD z czego 95% nagranych plyt poszlo do smieci - problem o jakim piszesz.

Po drugie - sprawdz czy nie masz ustawionego trybu nagrywania CD-XA (w Nero w opcjach okna nagrywania - zakladka "Opcje ISO" - "Tryb 2/XA"). Po takim nagraniu CD niestety, ale jest problem z odczytem CD, mimo, ze w takim formacie mozna nagrac na plycie CD 80min nawet ponad 800 MB.Sprawdz aby byl "Tryb 1", bo Tryb CD-XA jest do VCD i SVCD.

Jesli chodzi o predkosc nagrywania, to nie powinna miec znaczenia przy 2x i 4x. Polecam przetestowac WinOnCD 5 PE z pluginem do kodowania mpeg2 DVD lub po prostu WinOnCD 6 Power Edition lub DVD Edition.

Mi pomogla reinstalacja od czystego dysku Windy XP i wylaczenia trybu CD-XA. Moze Tobie tez pomoze. Powodzenia.

Pozdrawiam.
Dudi77 jest offline