Problem z BENQ 52X24
Witam Mam nagrywarke BENQ 52X24P obecnie z biosem K.UC. Na początku bios był K.IC ale ponieważ co 2,3 płyty nagrywarka nie paliła właściwie w grałem K.UC ze strony BENQ. Na tym forum znalazlem ze Teac'i nie lubią innych napędów a mam TEAC W58E, dlatego wypiąłem ją. Niestety to nie pomogło bo napęd dalej tak sie zachowuje. Próbowalem na master i slave. podpinałem na taśme z dyskiem bez efektu. Mam orginalne NERO do niej ale przy 98% robi write error i koniec. Nie nagrywam z zawrotnymi prędkościami typu 52. Max to 24. Sprzęt: Celeron 1,7G, Mainboard MSI z najnowszymi sterami, chipset Intel z rodziny 845(GE) geforce 2MX400. Odinstalowalem pomocniczy kanał IDE a po restarcie win zainstalował go ponownie i BENQ zaznaczył jako PIO mimo, że ona chodzi na UDMA2. Po zmianie na DMA nic sie nie zmieniło. Max jaki udało mi się na niej wypalić i później bezbłędnie odczytać to 666MB ( testowałem na RW) Przy 673MB są błędy i nie można odczytać obrazu. Co ciekawe WinOnCD który po wgraniu sterów rozpoznaje ją właściwie wyświetla komunikat "Buffer underrun. The writing stopped because the data was send too slow" Przecież ona ma system zabezpieczający a poza tym przy 4 prędkości raczej trudno zrobić Buffer underrun. Czy może ktoś miał i rozwiązał podobny problem ? Pozdrawiam
|