Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.03.2004, 19:04   #11
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Alinoe
jeśli przy monitorze 17tce pracuję przy rozdzielczości 1152x864 i odświeżaniu 100hz to czy skracam jego żywptność w drastyczny sposób?? (czytałem na tym formu że zalecana rozdzielczoć to 1024x68 dla 17tek właśnie)

pozdrawiam, Marcin
Sprawdz jaka w danej chwili masz czestotliwosc odswiezania POZIOMEGO (w kHz) oraz porownaj ja do maksymalnych parametrow odswiezania poziomego w monitorze. Z ciekawosci podaj mi ja tu na forum (obie najlepiej).

To jest najwazniejszy parametr wg ktorego sam okreslisz czy zajedziesz monitor za rok czy za 10 lat.

Przykladowo ja w tej chwili mam 112kHz, a moj monitor ma maksymalnie 121kHz. Jest to 22'' monitor najwyzszej klasy, i powiem ze po 3 - 4 latach takiej pracy spodziewam sie ze powolutku zacznie sie zuzywac (juz ma 2 - 2,5 roku). Stosunek procentowy podanych wartosci mozecie sobie obliczyc.

Cytat:
Napisany przez Ormianin
ja przez jakis czas uzywalem rodzielczosci 1024 x 1280 na 17-stce, przy 75 Hz, jednak byly to max. parametry tego minitora, po pol roku czasu, obraz stracil synchronizacje... naprawilem, okazalo sie ze wytopily sie elektrolity ze wzgledu na wyzylowana prace,
Amen

Powiem krotko, jesli Twoja 17tka nie jest superhiper najlepsza (np. najwyzsze modele Viewsonic, Eizo) to odpusc od razu, bo oczy masz jedne.

Moja ex 17tka (wysokie parametry) wytrzymala 1,5 roku - pozniej po 2 godzinach bolace oczy i brak ostrosci na srodku ekranu - wypalone elektrolity.

Okulista jest drozszy niz super monitor.