Dyskusja: NOSNIKI CD-R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.03.2004, 18:18   #156
gregoryk
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.03.2004
gregoryk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Testy

Czesc
Ostatnio zainteresowalem sie tematem jakosci plytek i tak trafilem na to forum.
Szczesliwie jestem posiadaczem "Litka" LTR-40125S wiec szybko przeprowadzilem testy moich plytek (najstarsze maja okolo 6 lat, wiekszosc to Verbatimy oraz pojedyncze sztuki innych firm), poniewaz dopiero wgryzam sie w temat mam kilka pytac do Tych co sa bardziej zorientowani w temacie:
1. Za pomoca KProbe mozna ocenic czy jedna plytka jest lepsza od drugiej to jest oczywiste, ale czy mozna okreslec czy plytka ktora byla nagrana pare lat wczesniej dzis jest tak zniszczona ze trzeba ja nagrac ponownie, bo za chwile nie bedzie mozna jej odczytac nawet w najlepszej nagrywarce?
2. Czy jest jakas przyblizona ilosc bledow C1/C2 przy ktorej trzeba juz sie martwic o zarchiwizowane dane? Ewentualnie czy jest inny sposob oceny zywotnosci plytki?
3. Na wielu moich plytkach pojawia sie pojedynczy "pik" w bledach C2 czy to jest noramlne? (patrz rys 2RN)

P.S.
Jezeli ktos jest zaintersowany testami plytek (Verbatimki wszelakiego rodzaju, Platinum, Esperanzy silver-silver i silver-blue, i pojedyncze sztuki TDK-colour disc, Basf-extra, Ricoch, Samsung, Mmore, multiTEC, B&S, XiDEX)
Dołączone obrazki
File Type: png 2RN.PNG (108.9 KB, 826 oglądane)
gregoryk jest offline