|
Spróbuj zrobić to w ten sposób . Może jest on troche okrętny ale działa u mnie w 100 % . Potrzebujesz do tego około 20 giga wolnego miejsca i takich programów jak DVD Shrink , IFO Edit , VOB Edit . Tworzymy na dysku foldery 1dvd i 2dvd , następnie DVD Shrinkiem zrzucamy zawartość strony A (wyrzucając niepotrzebne ścieżki dźwiękowe i napisy - lecz jeszcze nie kompresując obrazu) do 1dvd a strony B do 2vd . Teraz ręcznie usuwasz wszystkie pliki znajdujące się w tych folderach oprócz plików VOB . Pozostają Ci pliki :folder 1dvd (VTS_01_1.VOB , VTS_01_2.VOB , VTS_01_3.VOB) i folder 2dvd (VTS_01_1.VOB , VTS_01_2.VOB , VTS_01_3.VOB) . Liczba VOBów może być różna ale zasada jest taka sama . Teraz w folderze 1dvd zmieniasz nazwy plików odpowiednio na (VTS_01_001.VOB , VTS_01_002.VOB , VTS_01_003.VOB) a w folderze 2dvd na (VTS_01_004.VOB , VTS_01_005.VOB , VTS_01_006.VOB) . Jeśli liczba VOBów w poszczególnych folderach jest inna to numeracja w ich nazwie przesunie się automatycznie .Teraz wszystkie te VOBy przenosimy do nowego folderu nazwijmy go AAA natomiast puste foldery 1dvd i 2dvd idą do kosza . Tworzymy jeszcze jeden folder nazwijmy go BBB i uruchamiamy VOB Edita . W VOB Edit otwieramy pierwszy VOB (VTS_01_001.VOB) , klikamy na Edit następnie Join clips. Program pyta gdzie zapisać nowe VOBy . Wskazujemy mu nasz pusty folder BBB . Następnie program spyta o First VOB-ID . Ja zostawiam tak jak jest czyli "1" . Pstrykamy ok i po paru minutach otrzymujemy w katalogu BBB gotowe do obróbki połączone pliki VOB . Usuwamy katalog AAA wraz z całą jego zawartością , i uruchamiamy IFO Edit . Pstrykamy Create IFOs - otwiera się nowe okno , zaznaczamy Create 1 PGC only , Create Chapter for each Cell , Same as source . W okienku Output Stream - 1 st VOB of Title-Set wskazujemy na nasz VTS_01_1.VOB w katalogu BBB .I pstrykamy ok . Po zakończeniu operacji w górnym oknie będziemy mieć pliki VIDEO_TS.IFO oraz VTS_01.0.IFO . Zaznaczamy pierwszy z nich i w dolnym oknie otwieramy VTS_Audio - Languade type ustawiamy na "present" a Language na "polish lub english " podobna operacja na VTS_1 SubPicture . I to samo z plikiem VTS_01.0.IFO . Obydwie operacje zapisujemy opcją "save" . Teraz mały zonk należy zmienić kolor napisów bo będą one na 100% zielone . W tym celu otwieramy w IFO Edit VTS_01.0.IFO ale filmu oryginalnego tego bezpośrednio z płyty dvd następnie otworzyć VTS_PGCITI i dalej VTS_PGC_1 . Teraz posłużymy się funkcją SUBTITLE COLOR i dalej COPY COLOR FROM... . Następnie pstrykamy COPY2CLIPBOARD . Teraz otwieramy VTS_01.0.IFO ale filmu naszego który mamy na dysku następnie VTS_PGCITI i dalej VTS_PGC_1 . Pstrykamy SUBTITLE COLOR i dalej PASTE COLOR FROM... . Napisy są białe jeśli wartości tabeli "color" są różne od zera . Jest jakaś zasada tych cyferek przy kolorach ale jeśli kopiujemy te wartości z filmu oryginalnego to będą one napewno białe . Oczywiście "save" . Teraz otwieramy w IFO Edicie dowolny plik IFO naszego filmu i pstrykamy opcje Get VTS sectors i cały czas YES . Teraz pozostaje już tylko gotowy materiał otworzyć w DVD Shrinku i odpowiednio skompresować . Powodzenia . Na koniec mała uwaga nie jest to mój wyłączny pomysł na taką a nie inną metodę łączenia kilku VOBów w jeden materiał . Opis ten powstał na podstawie kilku opisów znalezionych na tym forum . Ja tylko poskładałem to do kupy .
PS Tracimy niestety menu filmu . Tego jeszcze nie potrafie zrobić . Będę wdzięczny za opis jeśli ktoś to potrafi .