Dyskusja: NOSNIKI DVD-R/+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.03.2004, 15:40   #392
ratat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2004
ratat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co z normalnymi danymi?

Czytam sobie forum dot. płytek i ich trwałości i wszyscy piszą, że pod koniec kwaszą się im filmy. A co z danymi?? Mnie interesuje przede wszystkim to, czy dvd w komputerze radzą sobie z takimi "padniętymi" płytami? I to nawet nie na końcu płyty, bo już zrozumiałem, żeby na tanich nośnikach nie nagrywać ostatnich 200MB Więc - jak to jest?
W ogóle coś z tymi płytami DVD jest nie tak...Zaczynałem nagrywanie jeszcze na CD-R 2x (hoho, ile to lat temu) i na początku owszem, miałem problemy, płyty padały, ale głównie z powodu opróżnienia bufora i kiepskiego programu do nagrywania (o Nero wtedy się nawet nie śniło). Po zmianie firmware`u jak ręką odjął. Potem przeszedłem na 12x LG i straciłem zaledwie 3 płyty na kilka tysięcy nagranych!! Wszystkie czyta do dziś, nawet te, które mają 6 latek, a nagrane na 2x płyty BTC w moim stacjonarnym CDAudio chodzą czasem lepiej od Sony czy TDK! Myślę, że dużą rolę odgrywa prędkość nagrywania, bo mam sporo płyt z wymian, zapewne nagrywanych szybko, i one czasem się kaszanią, nawet jeśli to markowe nośniki.
Na DVD dopiero się przesiadam, więc dzielę się tylko doświadczeniami z CD-R: wypalajcie wolniej, a nośniki będą dłużej "żyć".
ratat jest offline