Cytat:
Napisany przez Conti
nacuna
Pamiętaj, że kopiując z partycji na partycje płyta używa 1 kanału 1 kontrolera. Najpierw musi odczytać a potem zapisać na ten dysk. Więc to normalne, jeśli mimo włączonego UDMA100 (lub UDMA tryb 5) przekopiowanie pliku 700MB trwa koło 2-3min (to właśnie jest około 6 MB/s).
|
Tak wlasnie mam na moim dysku 120gb.
Cytat:
W miarę szybki dysk odczytuje dane ze średnią 45-48MB/s, zapisuje w granicy 26-28 MB/s a czas wyszukiwania to 12-14ms .
|
Tak wlasnie mam. Zmierzylem za pomoca programu HD Tach. Ale dziwne jest to, ze moja krzywa spada w dol
Cytat:
Przy kopiowaniu z partycji na partycje masz 1-wyszukanie 2-odczyt 3-przesłanie do kontrolera 4-kontrola danych 5-przesłanie z powrotem do hdd 6-zmiana położenia głowic i zapis. I tak w kółko. Więc czy to UDMA33 czy UDMA100 to i tak "hamulcem" będzie dysk.
|
A jak sie pozbyc tych hamulcow?
Cytat:
Podłącz drugi, w mire szybki dysk pod drugi kontroler a będziesz miał 12-18MB/s.
|
U siebie w kompie mam tak podlaczone:
-Primary Master => Seagate 120GB 8MB cache 7200obr/min (G,H)
-Primary Slave => Seagate 80GB 2MB cache 7200obr/min (C,D)
-Secondary Master => dvd-rom Toshiba 16x/48x (F)
-Secondary Slave => cd-rw Lite-On 52x32x52x (E)
Z tego wynika ze powinnienem miec 12-18MB/s. Ale tak nie mam

Jak przesylam dane z C(80gb) do H(120gb) to mam transfer kolo 17mb/s. Zas jak kopiuje lub przenosze pliki z D(80gb) do H(120gb) to mam transfer 5mb/s. Cos dziwnego. Przeciez C i D to ten sam dysk (80gb) tylko ze ma tylko 2 partycje. Z kolei jak wysylam dane z G(120gb) do H(120gb) to tez mam 6mb/s. Co jest nie tak w mojej konfiguracji?
Cytat:
Lub do kopiowania z partycji na partycje używaj np. Total Commander z ustawionym buforowaniem kopiowania na np. 20 lub więcej MB.
|
Ja tylko uzywam Total Commandera. Nie rozstaje sie z nim ani na chwile! A jak ustawic to buforowanie na 20 lub wiecej MB?
Cytat:
No i ważna rzecz - używaj raczej orginalnych (systemowych) sterów do IDE a nie tych od nvidii
|
Wlasnie w tym problem. Zainstalowalem sterowniki do plyty glownej, bo tam byly wszystko, tzn stery do sieciowki do karty muzycznej itp. Ale nie wiem czy podczas instalacji calego kompletu sterownikow zamienil on sterowniki Windows 2k prof na stery Nvidii. Jak to sprawdzic?
Pomoz...........