Dyskusja: Pio i Dma
Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.03.2004, 09:23   #30
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"Tak wlasnie mam. Zmierzylem za pomoca programu HD Tach. Ale dziwne jest to, ze moja krzywa spada w dol"
W każdym hdd krzywa odczytu/zapisu spada w dół. Przy odczycie początek szybszy ~60MB/s, końcówka wolniejsza ~ 30MB/s. Przy zapisie tak samo, ale odpowiednio wolniej. W dysku są talerze - na obszarach zewnętrznych talerzy jest szybciej. To tak jak odczyt z cd.

"A jak sie pozbyc tych hamulcow?"
Przy kopiowaniu z partycji na partycja na 1 dysku to fizycznie niemożliwe. Lepiej będzie przy WD Raptor 10000obr/s. :-) . Co do ustawień w TC: Konfiguracja/ustawienia główne/kopiuj-usuń/ Zaznacz "także użyj metody kopiowania dużych plików" (i tam są 2 okenka dla wpisania wielkości buforu.)

"kopiuje lub przenosze pliki z D(80gb) do H(120gb) to mam transfer 5mb/s"
Kopiujesz z wolniejszej partycji na wolniejszą partycje - będzie wolniej. Dodatkowo program antywirusowy będzie spowalniał, a także wszystko co działa w tle. Pamiętaj o defragmentacji hdd. Przy dużych dyskach jest to b. ważne. Poza tym oba dyski masz na jednym kontrolerze, będzie szybciej jak będą na oddzielnych.

"C i D to ten sam dysk (80gb) tylko ze ma tylko 2 partycje"
Tak, ale jeśli obie partycje są równej wielkości to pierwsza (c) partycja ma odczyt ~60-48MB/s a druga ~48-30MB/s - końcowe partycje na dysku są wolniejsze.

"zamienil on sterowniki Windows 2k prof na stery Nvidii. Jak to sprawdzic?"
W menadżerze urządzeń - są wyszczególnione sterowniki.

Na koniec moja rada (jeśli dużo kopiujesz z hdd na hdd):
-Primary Master => Seagate 120GB 8MB cache 7200obr/min (C- pierwsza partycja 15GB, D- druga partycja, ....) - Na C system.
-Primary Slave => dvd-rom Toshiba 16x/48x
-Secondary Master => Seagate 80GB 2MB cache 7200obr/min (E - pierwsza partycja-FAT32-2GB, F ....) - Na E tylko i wyłącznie plik wymiany.
-Secondary Slave => cd-rw Lite-On 52x32x52x

A jeśli dużo kopiujesz z DVD/CD na hdd):
-Primary Master => Seagate 120GB 8MB cache 7200obr/min (C- pierwsza partycja 15GB, D- druga partycja, ....) - Na C system.
-Primary Slave => Seagate 80GB 2MB cache 7200obr/min (E - pierwsza partycja-FAT32-2GB,F ....) - Na E tylko i wyłącznie plik wymiany.
-Secondary Master => dvd-rom Toshiba 16x/48x
-Secondary Slave => cd-rw Lite-On 52x32x52x

120 jest szybsza i tam powinien być system. Masz dwa dyski - jeśli plik wymiany jest na innym niż system to jest szybciej. System i plik wymiany powinny być na "pierwszych" partycjach bo są one szybsze.
Update.
Pewną rolę odgrywa też system plików. Ntfs jest bezpieczniejszy niż fat32 ale wolniejszy. Ja mam tylko fat32. Ma on pewne ograniczenia i lepiej nie robić przy nim partycji większych niż 64GB (a oszczędniej nie większe niż 32GB).

Ostatnio zmieniany przez Conti : 31.03.2004 o godz. 09:39
Conti jest offline