Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.04.2004, 16:48   #9
Ticom
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2003
Ticom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pykson
Wybacz, ale to pytanie jest chyba troche bez sensu, bo to wszystko jest dosc relatywne. Zalezy od tego jaki dlugi byl film wyjsciowy, im byl ktotszy tym bardziej mozna zejsc z % kompresji (przy zalozeniu ze porownojesz 2 filmy zajmujace cala DVD-9). Dluzszy film bardziej zostaj wymeczony przy kompresji podczas jego tworzenia w wytworni, wiec pole manewru przy rekucji bitrate maleje. Wydaje mi sie, ze pownnismy porownywac filmy tej samej dlugosci, nie bez znaczenia tez jest zlozonosc scen i rodzaj obrazu (animacje, kreskowki czy inne itp.)

Tak mi sie wydaje, ale mnie poprawcie.

Pozdr

Pykson

No chyba nie całkiem bez sensu! Napisałem przecież, ze chodzi o informacyjną rolę wsp. komresji w odniesieniu do podziału filmu na dwie płyty(lub nie).
Pozwole sobie pominąć zawile kwestie przedstawione powyzej i wyłuszczyć mniej więcej o co mi chodzi.
Przypuśćmy, że mamy dwa filmy o różnej wielkości wymagajace komresji. Nie interesuja nas żadne dodatki(w tym przykładzie). Pierwszy tylko nieznaczne przekracza pojemność DVD-5 np. 5GB, drugi ma-powiedzmy 7 GB.
Stała jest tylko jedna wartość - Pojemność nośnika- natomiast wsp. komresji ściśle zależy właśnie od pojemności płyty zgrywanej. Im jest większa tym wsp.kompr. wyższy(lub niższy patrząc na cyferki procentowe che,che).
Przekładajac to na informację praktyczną(o którą mi właśnie w topicu chodziło)
-Wrzucam film, wycinam śmieci, i wychodzi mi np. 60% w jakiejś tam aplikacji. Jest to dla mnie do przyjecia-pale, jak nie dziele na dwie i ... tez wypalam. A poniewaz różne progsy robią to z różną jakością ciekaw jestem po prostu co kogo zadawala. Tak oględnie.
Pozdrawiam.
Ticom jest offline