RADA ( bo sie wydygalem pieknie ) sorki ze tak napisana ale prosciej juz nie potrafie i sorki za literowki i inne byki:
1. lubie przekrecec sprzet, ( nie mam pojecia po co bo mam liteony cdrw i dvd-+rw cdrw 40 zrobiona na 48 a dvd+-rw 451s na 812s a wypalam na cdrw 16x a na dvdrw 2x )
2. Wczoraj wyszedl nowy bios do dvd 812s, guru od biosow Pan Kowanski "przerobil" ten wczorajszy bios aby dalo sie go zapakowac do 451s i 851s (
http://www.liteon401s.prv.pl/
)
3. Wczoraj pojawily sie stery nvidia ide 4.12 ( nie pamietam czy najpier je instalnalem a potem przekrecalem nagrywarke czy odwrotnie )
4. Poniewaz na najnowszym biose od 812s nie da sie wypalac plyt -+RW chcialem wrocic albo do starszego biosu 812s albo do oryginalnego 451s
5. Zaczely sie jaja... programy do nagrywania widza nagrywarke i dvd+-ry wypala ale np. kprobe juz napedow nie widzi a jedynie cyferki np. 4.1.1.1, nie dalo sie powrocic ( wczesniej przed sterami ide od nv mialem te ktore sie z xp instalnely i mozna bylo mieszac biosami do woli )
6. wgralem na sile pod dosem i oka w winxp wykryl "nowa" 841s ( tylko taki bios w postaci .bin mialem ) ale pod winda dalej same cyferki co nie pozwala na flashowanie np do oryginalu..
7. Przypomnialem sobie ze mam nowe stery no to przywracanie systemu ( zrobilem na wszelki wypadek "migawke" z przed instalki ide )i nagle kufa wszystko gra winda widzi napedy a nie cyferki i mozna skakac biosami ile wlezie...
zrobilem jeszcze testy samego ide sprzed i po instalce i 1.palac w nero ten sam obraz 2x na ide bufor lekko skacze na wind sterowniku dziala oka ( to chyba stery nv do nforca 2.45 mam ) zero skakania buforu, predkosc hdd i na sterach ide 4.12 i na tych wczesniejszych taka sama.
wiec jesli macie klopoty po flashu , zanim zaczniecie szalec , wywalcie stery ide inne niz te z winxp (p.s zostaje kurde przy oryginalnym

))) jestem wyleczony z przerabiania... przynajmniej do jutra

)