53alek, jeżeli chcesz żeby ktoś na tym forum ci pomógł to pisz o swoich problemach jaśniej. Czytanie twojego posta przypomina oglądanie czeskiego filmu pt. ***8222;nikt nic nie wie***8221;
Cytat:
Napisany przez 53alek
Mam dwa nośniki DVD-rom i CDR_W nagrywarkę,co mam zrobić zeby po włozeniu płytki do nośnika automatycznie mi czytały?
|
Domyślam się, że chodzi o to, że masz dwa NAPĘDY (nie nośniki, bo NOŚNIK = PŁYTA) DVD i CDR.
(Jeżeli źle się domyślam to zainteresuj się tylko punktem 1

).
W tym momencie próbuję ci pomóc:
1. Jeżeli próbujesz odczytać płyty DVD w zwykłej nagrywarce CDR to ten numer ci się nie uda (nie mówiąc już o autoodtwarzaniu).Poczytaj o różnicach w budowie napędów służących do odtwarzania płyt DVD i CD i wszystko stanie się jasne.
(Jeżeli to nie to, to przechodzimy do punktu 2

)
2.Sprawdź czy na płycie, która ma zostać odtworzona Automatycznie w jej katalogu głównym znajduje się plik o nazwie Autorun.inf jeżeli go nie ma to nici z autostartu.
(Jeżeli to nie to, to przechodzimy do punktu 3

)
3. Windows Xp potrafi automatycznie uruchomić określoną aplikację po rozpoznaniu, jakie pliki znajdują się na płycie (np. wrzucasz płytę CD-AUDIO wingroza uruchamia WINAMPA). Żeby to ustawić wchodzisz w Mój komputer/klikasz prawym przyciskiem myszy na STACJA DYSKÓW CD lub STACJA DYSKÓW DVD i wybierasz właściwości następnie przełączasz się na zakładkę Autoodtwarzanie i ustawiasz odpowiednią akcję.
(Jeżeli to nie to, to przechodzimy do punktu 4

)
4. Start/Ustawienia/Panel Sterowania/Narzędzia Administracyjne/Zasady zabezpieczeń lokalnych/rozwijasz folder Zasady lokalne/klikasz (lewym przyciskiem myszy) na folder Opcje zabezpieczeń/odnajdujesz w okienku po prawej stronie opcję ***8211;
Urządzenia: ogranicz dostęp do stacji CD-ROM tylko do użytkownika zalogowanego lokalnie - jeżeli obok pisze włączony to należy ją wyłączyć (klikasz prawym przyciskiem na tej opcji i z menu, które się pojawi wybierasz właściwości przełączasz na Wyłączone i klikasz na Ok.).
Po tym trzeba jeszcze zrestartować system.
Mam nadzieje, że to pomoże, jeżeli nie pomoże to cóż***8230;***8230;
Uffff***8230;***8230;***8230;
Widzę, że to twój pierwszy post, więc się nie zniechęcaj. Ale przed napisaniem następnego uspokój oddech, policz do dziesięciu, zapuść jakąś muzyczkę w tle (najlepiej Mantre), oczyść umysł, zbierz myśli i dopiero pisz (na pewno będzie lepiej)
Pozdrawiam