SPRAWA BIOSU: dziwiłem się bo wcześniej miałem napisaną wersję firmware o tym samym dokładnie symbolu co teraz,a plik instalacyjny (ten pobrany ze stonki CDRINFO) przy aktualizacji wyświetlił komunikat :
it will be updated from QS0E to ...QS0E - a sądziłem że powinna być to nazwa taka jak nazwa biosu z pobranego pliku - napisałem więc TU wcześniej że przy sprawdzaniu wersji firmware nie zmieniło się jej oznaczenie - myślicie (tzn. wiecie) że to objaw normalny ? Ja się za ch...iny ludowe na tym nie znam bo bios nagrywarki zmieniam po raz pierwszy.
Tak więc po zmianie Biosu w komunikatach (np. nero tool) nagrywarka zgłasza się tak jak przed zmianą- ale bios jest rozumiem zmieniony (??)
NASTĘPNA SPRAWA - test zapisu na tym biosie.
Zrobiłem UP i kupiłem paczkę płyt (10 szt.) Nagrywam pierwszą płytę z filmem
Sprawdzam x48 - efekt zepsuta płyta
Pomyślałem że to zbyt piękne by stosunkowo tani nośnik pozwolił się nagrać z tą szybkością
nagrywam więc x32 - efekt ZEPSUTA PŁYTA
Wpadłem w panikę, pomyślałem nagrywarka jest szajsowna bo nie czytała kilku tłoczonych płyt a teraz jeszcze wgranie nowego biosu całkiem ją spierni***
Nagle przyszłą mi do głowy pewna myśl może to wina PŁYTY HAWK
- zrobiłem test x48 - nieudany
32- nieudany, dopiero x 24 pozwolił mi nagrać płytę. Okazało się że sprzedawane w 10'cio pakach płyty o prędkości zapisu x48 to szajs który pozwala zapisać się tylko z szybkością x24. Co ciekawe pierwsza płyta z każdego 10 paku jest z innej serii i ma papierową wkładkę a pozostałe 9 nie. OSTRZEGAM PRZED TYM KIEPSKIM NOŚNIKIEM W 10'cio pakach. Natomiast podonbe płytki (HAWK) które kupowałem w kopertach na tym samym stoisku pozwalały na nagrywanie z nominalną szybkością. Zresztą to nie jedyny przypadek ponieważ rozmawiałem na IRCu z kimś kto ma inną nagrywarkę i miał podobne przygody z tymi płytkami z 10'cio paków. Zrobiłem testy na innych nośnikach (SONY ,DYSAN) i testy się udały na dużych szybkościach zapisu. Więc jest chyba OK.
SPRAWA ODCZYTU PŁYT TŁOCZONYCH ...hymmm, testowałem te same 12 płytek - efekt : 2 nadal nagrywarka nie widzi, jeden z CD expert zastał zauważony przez napęd ale przy próbie skopiowania katalogów winda wywaliła mi komunikat o tym że nie można odczytać jej bo płytka jest zabrudzona , itd ...
WNIOSEK: odczyt płyt tłoczonych nieco się poprawił ale nie na tyle bym zrezygnował z wizyty w serwisie - załaduję do pudełka te nieodczytywane płytki i zaniosę do sklepu razem ze sprzętem. Kurcze - w moim mieście jest kilkanaście sklepów komputerowych a ja kupiłem tak pechowo, ale to był sklep na moim osiedlu i nie chciałem jeździć po całej dzielnicy - trudno , kupiłem pechowo !
Dzięki za zainteresowanie wątkiem i sorry za to że dopiero teraz dzielę się moimi spostrzeżeniami ale nie miał
em wolnego czasu pod koniec tygodnia.