Jako właściciel TDK sprawę zbadałem dokładnie. I wygląda ona tak, że technicznie rzecz biorąc TDK 880N to w 100% dokładnie to samo co NEC ND-2500A. Rożnice są takie:
1. TDK ma zdecydowanie lepszą gwarancję - pełne 2 lata w systemie door-to-door
2. Z TDK dostajesz pełną wersję Nero (i polską książkę o Nero) - oddzielnie do kupienia za ponad 300 zł.
3. TDK jest z czarnym przednim panelem. NEC w Polsce to tylko klasyczny beż (na świecie również czarny lub srebrny).
4. TDK nie ma na panelu przednim gniazda słuchawkowego i potencjometru.
5. Użytkowników NEC-a jest dużo więcej, więc można liczyć na lepsze wsparcie ze strony przerabiaczy firmware-ów (RPC1, zdjęty Rip Lock itp.). Oczywiście napędy są w 100% zgodne technicznie więc FW jest wymienne, ale ponieważ mają inne nazwy więc standardowe programy do wgrywania nowego FW pod Windows nie zainstalują go na innym napędzie. Trzeba używać DOS-owego flashera co nie każdemu odpowiada.
To chyba tyle. Ceny obu napędów jak rozumiem znasz skoro chcesz je kupić. Więc teraz sam musisz sobie odpowiedzeć czy warto dopłacać do TDK (bo pewnie jest droższy) czy jednak nie. Ja dopłaciłem już dwukrotnie kupując do domu i do pracy TDK. Ale to oczywiście nic nie znaczy. :-)
|