Rzeczywiscie mozesz sie skontaktowac z Rzecznikiem Spraw Konsumenta. Wbrew temu, co moznaby podejrzewac, ta osoba naprawde jest bardzo pomocna dla klientow indywidualnych.
Natomiast jesli chodzi o przepisy prawne, to jeszcze niedawno moglbys skorzystac z rekojmii i wtedy wszystko byloby proste. Teraz jest to troche bardziej zagmatwane, ale nawet jesli skorzystales z gwarancji, to ciagle jej (firmy) wewnetrzne przepisy nie moga rozszerzac przepisow ogolnych. A w tym okreslone terminy na pewno sa ustalone.
Ktos kiedys podawal link do bardzo fajnej strony - federacja konsumentow - czy jakos tak. Poszukaj w wyszukiwarce, to powinno cos Ci znalezc. Tam sa wszystkie najnowsze przepisy plus ich interpretacja. Mysle, ze rozwieje to wiekszosc Twoich watpliwosci
Ja w kazdym razie sprawilbym, ze ludzie w tym sklepie przestaliby mowic mi dzien dobry na ulicy

Juz tak raz zrobilem z AGE, jak mnie chcieli wyrolowac, a dzisiaj wlasnie zalozylem do drukarki nowy tusz za 150 zlotych, ktory wraz z drugim dostalem w ramach przeprosin