Cytat:
Napisany przez Plemnik
Nie daj sie oglopic, marka to tylko taki cud majacy cie zachecic do kupna jednej rzeczy zamiast innej. Owszem zazwyczaj idzie w parze z dbaniem o dobre imie firmy ale regula to nie jest. Nie twierdz kategorycznie bo fakty przeca twoim opiniom, moje wszystki plytki dzialaja bez zarzutu choc faktycznie najstarsze maja okolo 6 miesiecy. wypalanie filmow X1 to dla mnie maly koszt w stosunku do 3X nizszej ceny.
"Marka to marka" - to takie ogromne uogolnienie - troche prawdy (zazwyczaj markowe nosniki sa lepsze) duzo niczego (wypalone powoli dvd niefirmowe dzialaja identycznie dobrze (wiekszosc) a mam ich 3 razy wiecej za te same pieniadze).
|
Poszukaj moich postów w tym wątku, wcześniej pisałem o rozszczepianiu płytek DVD - wtedy bez wniosków ale teraz mogę podać swoje przemyślenia.
Nie mam zamiaru wgłębiać się w temat nośników. Chodzi tylko o marki.
Tak się akórat stało, że skaszaniłem parę dysków, więc skoro i tak miałem wyrzucić to złapałem nóż introligatorski i zacząłem rzeźbić na brzegach.
Teraz nie pamiętam wszystkich marek ale była Esperanza, która dość słabo się trzymała o ile pamiętam. Nośnika nie pamiętam. Ale... w sprawie marek masz wybór czy płytka ci się w napędzie rozleci lub po paru miesiacach utleni się na obrzeżu. Rozszczepiałem też Dysana, który mimo nośnika CMC był porządnie sklejony a TDK+R x4 BOX to już wogóle mistrzostwo świata.
Tak więc nie mów, że marki to tylko pic na wodę i fotomontaż. Owszem, płacimy frycowe za markę ale nie tylko. Czasami warto zapłacić frycowe...
Może masz jakieś zwalone tanie DVD i sprawdziłbyś jak się rozszczepiają?
PS: w sprawie TDK CMC... no cóż, sam myślałem, że dobrze by było żeby wypuścili serię w cake lub na kiju ale widać że zarówno TDK jak i Verbatim w takich przypadkach dają ciało na równi z tanimi markami. Szkoda, bo zbiera mi się mały stosik BOX'ów po przepakowaniu w slimy... ;PPPp