Zakup nagrywarki dwusystemowej jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem, jednakże w przypadku Twojego stacjonarnego odtwarzacza może być niewspółmierne z efektem jaki osiągniesz.
A mianowicie; na jednym z serwisów internetowych (bodajże THOMSHARDWARE) spotkałem się z testem płyt DVD- i +R/RW. Co prawda wypalane one były na nagrywarkach komputerowych jednakże testy odczytu dokonywane były na 20 kilku odtwarzaczach stacjonarnych różnych firm i modelach. I jaki tego efekt? Z testów wynika że standard -R/RW jest nieco bardziej kompatybilny niż +R/RW. Wyników dokładnie nie pamiętam jednak świta mi, że dla -R/RW wyniósł on trochę ponad 90%, a dla +R/RW ok 80%.
Poza tym czytałem również na łamach pewnego czasopisma komputerowego że płyty tłoczone z oryginalnymi filmami są technologicznie bardziej zbliżone do -R/RW.
Wniosek można byłoby wyciągnąć taki, że pewniejszym zakupem będzie jednak nagrywarka stacjonarna 'ujemna'.
Jeśli tylko masz możliwość nagrać jakieś płytki na spróbowanie na stacjonarnych rekorderach to zrób to i sprawdź.
Może spróbuj dogadać się również ze sprzedawcą, że chcesz sprzęt zakupić z możliwością wymiany lub nawet zwrotu gdyby nie spełnił oczekiwań albo też pozwoliłby on nagrać coś w sklepie i taką płytkę przetestuj później u siebie. Powinni się zgodzić wkońcu mieliby na celowniku potencjalnego klienta.
Powodzenia.
|