|
Witaj.
Aby zamontować ścieżkę AC3 w DivXie nie trzeba jej poddawać jakimkolwiek dodatkowym obróbkom. Dźwięk w takiej postaci jest w filmie DVD i wystarczy go po prostu demuxować z filmu.
Podczas wykonywania projektu d2v w DVD2AVI można ustawić demux ścieżki tej która Cie interesuje. Napewno tak właśnie robiłeś bo co innego mógłbyś przerobić na MP3 aby mieć dźwięk w filmie.
Ów bitrate audio dotyczy wszystkich kanałów (dla AC3 6-cio kanałowego jest do czasem 384 a czasem 448 kb/s). Ten bitrate jest wskazany również w nazwie pliku AC3, który tworzy DVD2AVI. I taki bitrate należy w części Audio A uwzględnić.
1x AC3/CBR MP3 - oznacza pojedynczą ścieżkę dźwiękową AC3 lub MP3 ze stałym bitrate
1x VBR-MP3 - pojedyncza ścieżka dźwiękowa MP3 ze zmiennym bitrate
a te klatki to INTERVAL (przerwy) dla AC3 wybiera się 2 (co daje 80 ms) a dla MP3 - 5 (200 ms) ma to związek z synchronizacją dźwięku z obrazem. w nazwie pliku AC3 który uzyskasz za pomocą DVD2AVI podawany jest również interwal i jest on na poziomie 0 ms lub 80 ms, ale ustaw tak jak to podałem.
to okienko z MB wskazuje ile zajmą miejsca dodatkowe informacje związane z tym właśnie INTERVALem. jeśli klatki są ustawione na 2 (80 ms dla AC3) takich informacji związanych z synchronizacją audio i video jest więcej jeśli 5 (dla MP3) takie punkty zaczepienia występują co 5 klatek więc informacji jest mniej.
A jeśli chodzi o łączenie AC3 z filmem to po wczytaniu ścieżki należy właśnie zaznaczyć 'just MUX' (tylko połącz - bo tak możnaby było to przetłumaczyć).
Zwróć uwagę bo po wczytani AC3 automatycznie przeskakuje na jedną z opcji MP3 więc zmień tak jak być powinno - just mux.
możesz sobie zmienić język na polski (zakładka Options). o ile używasz jedną z najnowszych wersji GKnot. ja pracuję na 0.28.7 do versji 0.28.8 skoku nie robiłem bo siedzę przy kodowaniu w DivX 5.1.1 a najnowsza versja ma poprawki względem XviD
Ostatnio zmieniany przez Mirek-1977 : 18.04.2004 o godz. 20:57
|