Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.04.2004, 01:38   #6
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez puch
Miałem kiedyś ten problem i wówczas "odrobiłem lekcje" z tego tematu:

Są co najmniej dwie wersje tej karty, obie sprzedawane jako SB Live! 5.1 Digital. Obie oparte są na tym samym procesorze, ale różnią się fizycznie - mają różne płytki drukowane. Nazwa naniesiona na laminacie jest jednak taka sama.

Karta o symbolu SB 0100 to wersja pudełkowa, natomiast karta o symbolu SB 0220 to wersja OEM, sprzedawana w folii.

Ściągane ze stron Creative sterowniki do SB Live! 5.1 Digital przeznaczone są wyłącznie do karty SB 0100, i jeśli w komputerze jest karta SB 0220 odmawiają instalacji, twierdząc, że brak w komputerze odpowiedniego sprzętu.

Dopiero na stronach FAQ Creative'a dokopałem się informacji o tym, że istnieją dwie wersje karty, i jaka jest polityka firmy.
Oficjalne stanowisko Creative'a jest takie, że firma absolutnie NIE WSPIERA kart OEM, które przeznaczone są wyłącznie dla firm montujących komputery, i nie powinny nigdy znaleźć się w sprzedaży detalicznej. W przypadku sprzętu i oprogramowania OEM, to na sprzedawcę sprzętu zostaje przerzucony CAŁY ciężar zapewnienia wsparcia - a więc o nowe sterowniki należy molestować sprzedawcę w sklepie. Jeśli będziecie dostatczenie uparci, może facet usiądzie i na kolanie napisze Wam nowy sterownik...

W praktyce nowszych sterowników można poszukiwać np. na stronach Compaq'a, który swego czasu był jednym z większych ich odbiorców, i wiem, że były do ściągnięcia nowsze sterowniki właśnie od nich.

Dopiero po tym doświadczeniu zrozumiałem, dlaczego kilka lat temu nie mogłem zainstalować ściągniętych z WWW sterowników do SB 64 AWE - też miałem kartę OEM. Okazuje się, że jest to normalna polityka firmy Creative.

Podobnie przez wiele lat postępowało ATi, gdy jeszcze nie sprzedawało innym swoich procesorów i wyłącznie samo produkowało karty graficzne: karty w wersjach pudełkowych różniły się od kart OEM, i były do nich inne sterowniki. Także po tym, gdy ATi zaczęło sprzedawać same procesory innym producentom, na stronach ATi były oddzielne sterowniki dla kart Built by ATi, i oddzielne, referencyjne, dla kart Powered by ATi.

W każdym razie, kupując tańsze wyroby OEM można się naciąć.

dlatego niekupię creatva wrrrr dzięki za info mialem kupić sobie głośniki z kartą audigy w środku a teraz niewiem czy pomimo tego że wsadzą do pudelka z glosnikami tą kartę creative czy czasem niebędzie to wersja bubel czyli oem