Na CDFREAKS znalazłem wskazówki jak zrobić test K-probe'm, jak ustawić parametry, itd. - oni potrafili to uzasadnić. Powiedzieli też, że (z jakiegoś powodu, w który nie wnikałem) bardziej wiarygodny jest test przeprowadzony nagrywarką, a nie czytnikiem.
Testy których wyniki podałem powyżej były robione w 812. Teraz jednak nie mam nagrywarki DVD Lite-On'a i musiałbym polegać na odczycie w napędzie JLMS 165H. Aby uprzedzić pytania - robiąc wówczas te testy odtwarzałem te płyty także w w/w czytniku i wyniki były nieco inne niż w nagrywarce - choć nadal wykazywały większą liczbę błędów na płytach nagranych przez Lite-On'a.
Niestety, więcej takich wykresów porównawczych nie będzie! Robiłem jeszcze próby z Esperanzami -RW 2x i +RW 4x, ale nie mogę podać wyników. Płyta -RW, nominalnie 2x, została przez NEC'a nagrana z prędkością 1x, mimo tego, że najpierw "groził", że nagra ją 2,4x. Z kolei Lite-On zaczął ją nagrywać z prędkością 4x. Niestety, przerwałem zapis "na siłę", i płyta nie dała się już skasować i zapisać ponownie w nagrywarce 812. Nagrywarkę oddałem, a płytę później skasowałem - bez najmniejszego problemu! - w nagrywarce NEC. Dlatego mam dwie próbki Esper -RW z NEC'a i żadnej z Lite-On'a. Natomiast Espery +RW nagrywałem multisesyjnie, na zmianę w NEC'ach i 812, i w efekcie nie wiem nawet, która część której płyty została nagrana w którym urządzeniu (a nie zanotowałem sobie tego). Dlatego przepraszam zainteresowanych, ale więcej takich wykresów nie mogę zamieścić.