Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.04.2004, 09:08   #4
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jeśli chodzi o gorszą jakość zapisu przez Lite-On'a 812, to mimo gorszych wykresów nie miałem problemów z odczytaniem tych płyt w nagrywarkach Lite'On i NEC, czytniku CD/DVD JLMS 165H, dwóch stacjonarnych odtwarzaczach - jednym Philipsie i jednym Sony (nie pamiętam modeli), i low-endowym odtwarzaczu Bentley. Jedynym odtwarzaczem, który miał kłopoty z odczytem płyt nagranych przez Lite-On'a była "duża" Manta - zdarzyło się to w dwóch egzemplarzach Manty, a dotyczyło tylko płyty Princo -R z Lite-On'a. Inna rzecz, że ta Manta miała kłopoty z odczytem płyt RW z obu nagrywarek.

Dlatego nie skreślałbym od razu Lite-On'a. Możliwe, że w ogromnej większości przypadków jego gorsza jakość zapisu może w ogóle nie przeszkadzać i mieścić się w granicach norm, zwłaszcza np. w przypadku użycia lepszych nośników i lepszych czytników.
Ja ostatecznie zdecydowałem się na NEC'a ze względu na lepszą jakość zapisu, ale tylko dlatego, że mam już czytnik CD/DVD oraz nagrywarkę CD-R(W) - w tych rolach NEC nie sprawdza się. Gdybym musiał zadowolić się tylko jednym urządzeniem, kupiłbym Lite-On'a.