A oto i obiecany wykres Platinum +R x8 z K'Probe.
Jak widać nie jest za dobry. Ale płytka się odtwarza na moim Pioneer DV-525, przynajmniej jak testowo poleciałem po paru rozdziałach przy końcu płytki.
Nagrywając ten materiał zmarnowałem 2 płytki, dopiero 3 nagrała się dobrze. Wygląda na to że mechanizm zabezpieczenia bufora nie działa za dobrze pod Sonic RecordNow DX... hmmm. Zarówno przy nagrywaniu x8 jak i x4 wywaliło płytki koło 95%.
Nastepnie spróbowałem w DVDDecrypter.
Prędkość ustawiona: x8
Prędkość bieżąca: x3,3

Zaczyna wypalać, prędkość strumienia danych dochodzi do x4 i tak przez ok. 5-8%. Potem nagle płytka zaczyna się rozpędzać do granic możliwości silniczka a jednocześnie prędkość strumienia danych spada poniżej x2. Możliwości silniczka napędzającego płytkę nie są za duże, ponieważ po rozpędzeniu do szybkości granicznej przy wewnętrznej krawędzi płytki, pozwala na maksymalny transfer x6,2 - jak widać różnice między 401 a 811 nie sprowadzają się tylko i wyłącznie do firmware'u.
Z tą prędkością płytka nagrywała się do ok. 30% jednocześnie ciągle płynnie zwalniając swe obroty, by w tym punkcie znowu rozpocząć rozpędzanie przy jednoczesnym zmniejszeniu transferu do x4. Po rozpędzeniu się płytki napęd osiągnął nominalną wartość transferu x8,1 która utrzymała się aż do końca poprawnie nagranej płytki z małymi wyjątkami.
Jakie to wyjątki? Ano dostep innego oprogramowania do dysku w czasie transferu 11MB/s do nagrywarki. Dysk niby nominalnie i testowo potrafi mieć transfer ok. 60MB/s po wewnętrznej stronie tależy i ok. 30MB/s po zewnętrznej stronie, jednak w praktyce przy kopiowaniu z jednej partycji zdefragmentowanej, będącej mniej więcej po środku powierzchni talerza dysku na drugą zdefragmentowaną, również mniej więcej przy środku powierzchni dysku, transfer średni osiąga w granicach 10-11MB/s właśnie, maksymalne skoki do 24-26MB/s a minimum spada do 2MB/s - cała prawda o wydajności dysków ATA...
Wracając jednak do płytki Platinum i jej wykresu, parę razy spadał niemal do zera bufor w pamięci komputera, jednak pod koniec, przy ok. 80-85% spadł mi również bufor w nagrywarce. DVDDecrypter chyba jednak lepiej steruje BurnProof'em gdyż na bieżąco skorygował/zmniejszył prędkość transferu danych zażegnując groźbę 'uwalenia' płytki. Trochę się zasmuciłem i zacząłem w trakcie transferu 11MB/s wyłączać: Hamstera (co 1min. coś ściaga z serwerów nntp i zapisuje na dysk) i BAT'a (poczta co parę minut) - SETI i bittorrenta wyłączyłem wcześniej. Te moje działania spowodowały nastepne spadki bufora i pracę BurnProof'a jednak płytka się wypaliła.
Jak widać pod koniec ilość PI się zwiększa - to moje działania ;PPPp
Zastanawiający jest jednak początek, a i na płytce do ok. 30-40% od wewnątrz widać na powierzchni jakieś zaburzenia, fale, nieregularny wzorek.
Ciekawe jakby to wyszło na nagrywarce Liteon fabrycznie przystosowanej do x8.
Nie zamierzam więcej palić x8 - nie potrzebuję. To był tylko test ;PPPp