Od mojego pierwszego posta trochę zgłębiłem temat i mam takie informacje:
1) Rzeczywiście - w sumie to wiedziałem o GOP, ale jakoś mnie tu przymuliło - pliki mpg też mają klatki kluczowe i normalne cięcie filmu powinno się odbywać na tych klatkach. Stąd czasem nie mogłem przyciąć tam gdzie chciałem, bo program wymuszał cięcie po klatkach kluczowych (np. TMPGEnc, ale tak tnie większość programów).
2) Prawidłowo przyciąć w innym miejscu (niż po klatkach kluczowych) można tylko materiał rozkompresowany
3) Znalazłem program który tnie pomiędzy klatkami kluczowymi, robiąc to we współpracy z TMPGEncoderem. Idea jest taka, że program rozkodowuje fragment filmu o długości pojedynczego GOP, tnie w tym miejscu gdzie trzeba, a następnie ponownie koduje (przy pomocy TMPGEnc) ten odcinek GOP i dodaje resztę filmu już bez kodowania. Stąd jakość materiału źródłowego i docelowego nie spada, bo maksymalnie ponownemu kodowaniu podlegają tylko 2 odcinki GOP (ew. początek i koniec filmu, jeśli nie wypadną one na klatkach kluczowych).
4) Program, o którym mówię, nazywa się Cuttermaran i jest łatwy do znalezienia w necie łącznie z koniecznymi dodatkami
5) Materiał, który można poddać takiej obróbce w tym programie musi być wstępnie zdemuxowany do oddzielnego pliku audio i video, w efekcie powstaną też dwa pliki (audio i video). Demuxowanie i Muxowanie można zrobić przy pomocy TMPGEnc, który i tak jest niezbędny do całej operacji
Dziękuję wszystkim, którzy podsuwali różne pomysły, bo ich sugestie doprowadziły mnie do znalezienia tego, o co mi chodziło...
|