Witam,
Proszę na mnie psów nie wieszać, ale pewnie mój problem jest tak prosty, że nikt nigdy nie wpadł na to aby go przybliżyć, a ja po prostu rzucam już czym popadnie z nerwów.
Parę dni temu zakupiłem palnik DVD Lite-On 851S, przy okazji wziąłem dwie płytki DVD-R datex aby go sprawdzić.
Pierwsze problemy miałem jak tylko włożyłem soft dodany do zestawu Sonic MyDVD. Napęd po prostu go nie czyta, ale zainstalowałem go przez LAN z innej stacji. Luzik. Wypaliłem pierwszą płytę, na ok.80 % error i o ścianę. Wziąłem drugą płytę i następny soft CD Burner XP Pro. Wypalił, exploder pokazywał katalogi a zaraz po tym się zawieszał. Spędziłem 3h na czytaniu tego forum, stwierdziłem że może bios, więc sciągnałem aktualny, okazało się że mam go juz w środku. Dla pewności wgrałem jeszcze raz, po czym zwaliłem winę na nośnik.
Dziś kupiłem kolejne 3 płytki, 2x Supratec +R i Verbatim -R. Nagrałem tym samym softem, płyta wypalona - git. Nawet exploder się nie wieszał, ale wszystkie pliki były jakby zakodowane, sprawdziłem płytę w DVD Decrypter, wyrzucił że wszystko okay, ale płyta Incomplete. Ja ja mam zamknąć sesję, w żadnym z tych softów tego nie widziałem...
Z chęcią wypaliłbym to w DVD Decrypter, ale pojęcia zielonego nie mam jak tam wypalić zwykłe dane. To wypala chyba tylko gotowe obrazy? Mam tylko gorącą nadzieję, że w ogóle na płytkach DVD+-R można wypalać zwykłe dane, jak n.p. soft, filmy w divx itp. Mam ponad 250 GB danych do zarchiwizowania do piątku i w tym celu zakupiłem to cudo.
W zwiąku z tym, mam do wysokiego grona ogromną prośbę, wytłumaczcie mi jak *****owi JAK NAGRAĆ ZWYKŁĄ PŁYTĘ DVD Z DANYMI, bo mi opryszczka z nerwów wyskoczyła.
Stawiam piwo (poznań, toruń, pocztą na cały kraj) i będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam,
DW