Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.04.2004, 12:00   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chyba od samego początku obserwuję dość pilnie rozwój tej aplikacji. Zapowiada się bardzo obiecująco. Z najważniejszych wad (w wersji 0.45):
1. brak kontroli nad rozdziałem bitrate'u między filmem a dodatkami (można to zrobić przy pomocy jednej z dwóch zewnętrznych aplikacji -- DVD-RB Opt, nazwy tej drugiej nie pamiętam ale nie była aktualizowana od 8 kwietnia co w przypadku DVD-RB oznacza wieki)
2. DVD-RB ma czasem kłopoty z still-frame'mami (sam się o to potknąłem)
3. na niektórych odtwarzaczach w okolicach zmiany rozdziałów obraz dostaje czkawki.
4. nie rekompresuje menu (jdobbs -- autor DVD-RB -- chce by DVD-RB stanowiło konkurencję dla popularnych transkoderów takich jak Instant Copy)
5. wersja 0.44 nie za dobrze sobie radziła ze ścieżkami LPCM (zdaje się, że 0.45 robi to już dobrze ale nie mam pewności -- stąd zastrzeżenie o v.0.44) - (Edit -- jednak 0.45 nie ma już kłopotów z LPCM)

Zaletą jest napewno prostota obsługi i bardzo dynamiczny rozwój. Docelowo DVD-RB ma między innymi radzić sobie z Button-over-Video (słynny biały króliczek z Matrix'a czy dysk z dodatkami z Gdzie jest Nemo?). Zrobienie poprawnej kopii takiej płytki (z zachowaniem BoV) to naprawdę duża sztuka. Unikalną cechą DVD-RB jest możliwość zmiany rozmiaru obrazu video do Half-D1 oraz czy zrobienie zoom'u z 4:3 letterbox do 16:9.
Jeśli chcesz się trochę pobawić to proponuję zerknąć łaskawszym okiem na QuEnc'a. Ten enkoder (autorstwa Nic'a) oparty jest o ffmpeg (darmowy enkoder wywodzący się ze świata unix'a) może w niezbyt odległej przyszłości zrobić sporą krzywdę CCE
Co do opisu... Mam lekko mieszane uczucia... Z jednej strony jest to niesamowita aplikacja warta tekstu. Z drugiej strony jej rozwój sprawia, że opis/przewodnik może być znacząco zdezaktualizowany już w kilka dni po opublikowaniu

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 28.04.2004 o godz. 12:08 Powód: v.0.45 jednak radzi sobie dobrze z LPCM
ideJ jest offline