No widzisz Esiek - nawet nie próbujesz być obiektywny. Jesteś nastawiony na NIE do Liteonów i ciągle się naśmiewasz. To nie jest miłe.
Nie twierdzę że to "ósmy cud świata" ale nie są takie złe, a przyrównywanie zapisu x8 dokonanego na nagrywarce x4 która x8 osiąga dopiero od 30% płytki (bo wcześniej nie nadąża silniczek kręcący płytką) do zapisu x8 dokonanego na nagrywarce x8 i na tej podstawie twierdzenie "Liteony to szmelc" jest idiotyczne.
Kolega z nagrywarką x8 Liteon miał o wiele lepszy wykres oprócz początku, ale to może być wina hacka dającego prędkość x12. (możesz na swojej x8 nagrywać x12

)
Dlatego potrzebne są wykresy od innych ludzi robione w innych warunkach. Być może mój egzemplarz 401 jest "trochę bardziej" i nie nadaje się do nagrywania x8 (zresztą mój system się do tego nie nadaje, bo nie bedę przed nagrywaniem robił resetu i okraiwania systemu działającego 24/24-7/7-365/365 z kontrolnym restartami raz na miesiąc i z wolnym dyskiem Seagate Barracuda - wolny ale za to cichy ;PPPp).
A Platinum nie jest zła, nawet dość dobra, tylko nie należy na mojej nagrywarce x4 nagrywać x8, choć płytki obie działają dobrze w Pioneerku DV-525 który jest wrażliwy na zaburzenia transferu danych - brak lub złe działanie buforowania, ten typ tak ma.