tak to wada platinumek a producent powinien za to zawisnąć ..ale cóż z moich doświadczeń wynika że paltinumki najlepiej przechowywąc nie tyle w zamkniętym pudełku ale aby to pudełko z wierzchniej strony miało papier ochronny przed światłem...tak aby płyty nie było widać z zewnątrz..osobiście mam w domu chyba dwie takie platinumki "zwalone" jedna to tak jak piszesz jest pozółkła...(jednak w tym przypadku ani jedna nagrywarka nie może sobie z nią w sposób normalny poradzić natomiast stary cdrom (zreszta uwazam ze jest na prawde neizły - radzi sobie z nią doskonale, tu rada by popróbowac w różnych napędach niekoniecznie w nagrywarkach) natomiast druga płyta jest w stanie idealnym nie ma sladów pożółknięcia ani rys... niestety nie wszystkie dane da sie z nij skopiować

..ja trzymam platinumki (i nie tylko) w kopertach w zaciemnionym miejscu ..hermetycznie zamknięte w namiocie tlenowym w stałej temperaturze utrzymywanej przez firmowy klimatyzator ( podobne urzadzenie stosuje Michael Jackson) - polecam