Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.05.2004, 08:02   #5
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj też Photo Rescue (pełna wersja dołączana do niektórych czytników Hama; wersja demo do ściągnięcia ze stron producenta daje tylko podgląd tego, co da się uratować, ale nie można tego zapisać), lub PC Inspector Smart Recovery (do ściągnięcia od producenta, i zasadniczo działa sprawnie - sformatowaną kartę SD udało mi się odformatować). Programy te zapisują to, co im się da odzyskać, na twardym dysku, a nie na karcie, więc można próbować kilka razy, różnymi programami, do skutku.

Photo Rescue pozwala też zapisać obraz karty na dysku twardym i z niego przeprowadzać później odzyskiwanie danych. PC Inspector Smart Recovery (Smart, a nie File Recovery - ten ostatni odzyskuje pliki z dysków i dyskietek!) też daje niezłe wyniki, choć ma mniej możliwości i opcji. Jak dotąd sprawdził mi się.

Lepiej chyba robić to w czytniku, ale jeśli nie masz, to pewnie i sam aparat wystarczy, pod warunkiem, że aparat może działać jak zewnętrzny dysk USB.

Z ciekawości zrobiłem teraz eksperyment: sformatowałem kartę SD w aparacie, podłączyłem aparat do komputera, i uruchomiłem PC Inspector Smart Recovery. Program odzyskał 57 z 57 zdjęć, przy czym dwa z nich były uszkodzone - czyli efektywnie 55/57. W sytuacji podbramkowej to i tak niezły wynik.

Powodzenia

Ostatnio zmieniany przez puch : 05.05.2004 o godz. 08:52
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post