Cytat:
|
Napisany przez Zelea
ta strona ktora podales to byla pierwsza ktora otworzylem jak zaczalem szukac informacji na temat tego routera...
tylko ze to jest na temat modelu 504 a ja mam 504T i wbrew pozorom jak sie moze wydawac... to sa calkiem 2 inne sprzety... niestety...
tzn mi generalnie to chodzi o konfiguracje routera... na nasze neo jakie sa stale wartosci itp itd bo tego nie wiem a to powinno byc przecierz do kazdego neo takie samo...
|
Nie wiem dokładnie jakie jest menu konfuiguracyjne w twoim D-Linku, dlatego będę działał trochę po omacku. A więc...
Zacznij o wyboru odpowiedniego protokołu:
Neostrada śmiga na PPPoE - moża tam wpisać usera i password ( zakładam, że je znasz)
Często w takowych routerach należy ustwić VPI i VCI - spróbuj czy pójdzie na ustawieniach VPI:0 , VCI:35
Następnie konfigurujesz DHCP, jeśli oczywiście chcesz aby router spełniał funkcję serwera DHCP

:
ustalasz od jakiego adresu mają się zaczynać adresy w twojej sieci, a skoro twój router ma adres 192.168.0.1 (tak przeważnie mają D-Linki) możesz jako początkowy adres wpisać np.: 192.168.0.2 , a końcowy np.: 192.168.0.50, maskę podsieci ustawiasz na 255.255.255.0, a bramkę jesli jest do wpisania ustawiasz na 192.168.0.1 ( GATEWAY). DNSy możesz wpisać te z TPSA : 194.204.152.34 oraz 194.204.159.1
ok, teraz konfiguracja końcówek

- jesli zdecydujesz sie na DHCP ustwiasz we własciwościach protokołu TCP/IP aby adres został przydzielany dynamicznie i to w zasadzie powinno zadziałać. Oczywiście możesz sobie wpisać IP ręcznie , pamiętaj tylko ze bramką jest 192.168.0.1

, a maska podsieci 255.255.255.0, dnsy dajesz wtedy tez te co skonfigurowałes w routerze.
Zakładam, że firewall i przekierowanie portów możesz ustawić sobie później
Pozdrawiam
Zapraszam na GG#825905,postaram sie pomóc.