bez obrazy ale moim zdaniem to kompletny bezsens co teraz napisales: "zeby np Adobr Premiere przerzucil mi material do dvd a poznij w sumie bez straty jakosci mialbym zropowany film w formacie divx."
zakladajac ze nie masz palnika dvd:
1. z premiera mozesz od razu wyrzucic do divxa - bedzie 500 mb, tak jak chcesz, ale jakosc nie jest najlepsza w porownaniu do dvd a co dopiero do orginalnego dv
2. programy ripujace nie maja rewelacyjnego wspolczynnika kompresji, ripowanie to co innego niz kompresa, moga one wykorzystywac rozne kodeki, ale tych samych kodekow mozesz uzyc zaraz przy eksporcie z premiera (divx, xvid - oba rzadza w standardzie mpeg4, raczej kwestia gustu, ktory wybierzesz)
3. skoro masz 28 gb w dv, to jest ponad 2h nagrania. na jedna plytke cd nie wcisniesz tego w rozsadnej jakosci, wiem bo sprawdzalem. dobra jakosc w divx z dv to jakies 30 min na 1 cd. albo zrobisz te 2h na min 2 plytki cd, albo jakosc bedzie mizerna. zrobienie z tego dvd a potem kompresja do divxa to kompletnie "na okolo", niczego nie zyskujesz.
sugeruje zakup nagrywarki dvd, cena kilkaset zlotych, wtedy 1h nagrania na 1 plytce dvd wyglada praktycznie jak z tasmy dv, a i 2h tez wygladaja naprawde niezle (trzeba odpowiednio ustawic tmpega, cce czy procodera, ale to teraz nieistotne)
czyli: dv --> dvd --> divx ==> bezsens
lepiej: dv --> divx ==> duzo szybciej, prosciej, i wcale nie gorsza jakosc, mysle ze nawet lepsza, bo nie kompresuje sie (stratnie) kilkakrotnie tego samego kawalka.
nie umiem prosciej, i wybacz, ale Twoj zamiar to na serio bez sensu, przemysl to i mysle, ze przyznasz mi racje
pozdrowka
|