Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.05.2004, 07:57   #25
agrosz
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.12.2003
agrosz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem okazję potestować kilka liteonów w sumie 2x811, 3x851, 5x812. Moja konkluzja jest taka: Wszystkie liteony nagrywają miej więcej tak samo. Odczyt płyt mierzona KProbe praktycznie w każdym napędzie inne. Specjalnie wybierałem płyty kiepskiej jakości w zasadzie najgorsze w danej chwili na rynku. Okazuje się że np. płyta Bulkpaq +R x4 wypalona na TDK 880N czytana na różnych napędach liteona daje błędy PI od ok. 200 do na najgorszym liteonie (812) 800, inny przykład Dysan +R x2.4 rozbieżność na PI pomiędzy najlepszym a najgorszym w granicach 300. Wszystkie testy były robione KProbe 1.1.29 ECC 8 x4. To był odczyt. Płyty +R i ***8211;R zachowywały się bardzo podobnie. Przy zapisie sytuacja była jeszcze ciekawsza bo okazało się że najgorzej czytający Liteon miał najlepiej zapisywane płyty (odczytywane na tym liteonie, który czytał najlepiej). Rozpiętość błędów na tych samych nośnikach przy zapisie na różnych liteonach sięgała nawet 100 jednostek dla PI. Niektóre napędy miały kolejne numery seryjne ***8211; powtarzalność w ramach serii jest zerowa. Wszystkie napędy były testowane w tej samej kieszeni FireWire.
Reasumując bardzo dużo zależy od tego jak się trafi. Moim skromnym zdaniem to każdy nowy model jest gorszy niż poprzedni. Najmilej wspominam 811 ale niestety już jej nie mam. Obecnie mam 812 (wyselekcjonowaną) bardzo dobrze czytająca i w miarę dobrze nagrywającą. Niedługo na cdrinfo.pl pokaże się test 812 i jestem bardzo ciekawy wyników. Głównie tego jaki egzemplarz się trafił.
agrosz jest offline